Početna BiH Generalni konzul Hrvatske: Hrvati u Prijedoru su uznemireni uvredama zamjenika gradonačelnika

Generalni konzul Hrvatske: Hrvati u Prijedoru su uznemireni uvredama zamjenika gradonačelnika

Generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić oštro je osudio uvrede te izazivanje uznemirenosti kod Hrvata katolika u Prijedoru nakon što je na Uskrs zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević poručio da se gnuša katoličkog klera i Vatikana zbog uloge u stradanju Srba kroz povijest.

“Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je na svome Facebook profilu na Uskrs zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Uslijedila su brojna reagiranja. Hrvatski konzul Piličić istaknuo je kako je Kovačevićev istup “grubi i necivilizacijsk čin” kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora.

“Umjesto da se raduju Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, čije vrijednosti žive i baštine svi kršćani u svijetu, katolički i pravoslavni, Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni su riječima netolerancije i netrpeljivosti dužnosnika grada Prijedora”, naveo je Piličić na svome Facebook profilu.

Dodao je da se odmah nakon izgreda susreo i razgovarao s predstavnicima Hrvata iz Prijedora. Tom prilikom izrazili su svoju bojazan i neizvjesnost u vezi svog sadašnjeg i budućeg života na tom području.

Piličić je naveo da su još svježa sjećanja na strahote rata i stravične posljedice na život Hrvata prijedorskog kraja.

“Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg, pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom”, dodao je.

Izrazio je očekivanje da će se poduzeti mjere protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora, te je pohvalio reakciju gradonačelnika Slobodana Javora koji se ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika te ih javno osudio. Pri tome je gradonačelnik, koji dolazi iz redova SNSD-a u uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iskazao potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela.

Istup zamjenika gradonačelnika Prijedora osudio je i hrvatski potpredsjednik RS-a Josip Jerković. On je istaknuo kako se na taj način potiče netrpeljivost i strah kod Hrvata kao s početka 90-ih godina, prenosi Večernji list.

U Prijedoru je nedugo nakon istupa zamjenika gradonačelnika Željka Kovačevića pokrenuta peticija za njegovom smjenom. Prijedor je mjesto u kojemu je tokom rata počinjen jedan od najvećih masovnih ratnih zločina nad Hrvatima. U selu Briševu u ljeto 1992. godine srpske snage ubile su 68 hrvatskih civila.