Početna Svijet Gejts: Tri koraka za borbu, prvi – zatvaranje svega, svuda

Gejts: Tri koraka za borbu, prvi – zatvaranje svega, svuda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo, prvi je od tri koraka koja predlaže američki milijarder Bil Gejts u borbi sa COVID-19.

Gejts upozorava da su Sjedinjene Države propustile priliku da idu korak ispred virusa korona, ali, u autorskom tekstu za Vašington post, kaže da još nije kasno da se donesu važne odluke od kojih će zavisiti ne samo oporavak ekonomije, već i činjenica koliko će još Amerikanaca morati da sahrani svoje bližnje usljed COVID-a.

Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD zaključio je, kaže američki milijarder, da je potrebno preduzeti tri koraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, potreban je dosljedan nacionalni pristup gašenju problema, potom povećanje obima testiranja i kao treće jedinstvena baza podataka zasnovana na nauci iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

“Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika u nekim državama plaže su i dalje otvorene; u drugima, su restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobodno da putuju, gdje i kako hoće, upravo kao i virus”, navodi Gejs i dodaje da je sve to recept za katastrofu.

Suosnivač Majkrosofta dodaje da je zato važno poštovati naredbe – zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo – što bi, kako smatra, moglo potrajati 10 nedjelja ili više.

Prema njegovim riječima, ljudima mora biti jasno ko i kada radi, jer će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i izazove više smrti.

Drugi korak, kako dodaje, odosi se na to da savezna vlada mora da pojača testiranje. Potrebno je, navodi, daleko više testova, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijanih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestirajne koji je razvila Mreža za procjenu virusa korona u Sijetlu, a koji omogućava pacijentima i da izbjegnu opasnost da im zdravstvni radnik prenese infekciju.

Nada se da će se ova i druge inovacije u testiranju uskoro širom zemlje povećati mogućnost liječenja.

“Treba se držati procesa koji funkcioniše”, poručuje američki milijarder i dodaje da je važno pokretati paraleno više procesa i javnost obavještavati o tome.

“Da bismo bolest priveli kraju, potrebna će nam biti sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 mjeseci”, navodi američki bzinismen i kaže da je proizvodnja vakcine samo pola bitke.

“Da bismo zaštitili Amerikance i ljude širom svijeta, moraćemo da proizvedemo milijarde doza”.

Gejts podsjeća da je u 2015. godini, pozvao svjetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat – pokretanjem simulacija kako bi se pronašli pukotine u sistemu.

“Kao što smo vidjeli ove godine, pred nama je dug put. Ali i dalje vjerujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informisane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gdje je bila”, navodi Gejts.

ASHA prodaja vozila