Početna Svijet Gdje u Evropi živi najviše milionera

Gdje u Evropi živi najviše milionera

Vodeće evropske privrede su pod pandemijom upale u recesiju, ali stanovništvo je svejedno uvećalo svoje privatno bogatstvo, pokazala je u srijedu objavljena studija.

Prema tim podacima, Nijemci imaju najveće bogatstvo, a Švajcarci najviše bogatih.

Ukupna vrijednost privatne imovine u Njemačkoj 2020. je dostigla 16.400 milijardi eura, navodi ciriški institut RFS (Redesigning Financial Servises).

Francuzi su drugi sa 12.600, ispred Velike Britanije i Italije sa po 10.000 milijardi eura, prenosi Bizlife.

RFS je skenirao 17 evropskih država.

Bogatstvo u tim zemljama je dospjelo na rekordnih 69.000 milijardi eura, 3,9 posto veće nego godinu ranije – uprkos kombinovanoj recesiji od 6,4 posto.

Gomilanje bogatstva, međutim, ne reflektuje stanje u društvu. Naprotiv, ukazuje na rastući jaz između bogatih i siromašnih, i to na duži rok.

– Bogati će uzeti još veći dio rastućeg kolača privatne imovine – ocijenio je šef RFS Robert Rutman (Ruttmann), a prenosi agencija dpa.

Gdje “stanuje” najviše milionera

Njemačka, navodi izveštaj RFS, ima 2,9 miliona milionera, najviše u Evropi. Slijede Velika Britanija i Francuska sa po 2,5 miliona.

Najveća koncentracija milionera ipak je u Švajcarskoj, sa 14,1 posto stanovništva u tom elitnom klubu, navodi RSF, koji se bavi inovativnim modelima poslovanja i finansijskih usluga.

Na izvještaj je odmah reagovao Savez njemačkih sindikata, zahtjevom da vlada reaguje većim oporezivanjem bogatih.