Početna Politika Gdje je s političke scene nestao Dragan Lukač

Gdje je s političke scene nestao Dragan Lukač

Dragan Lukač, donedavni ministar i prvi “pendrek” Republike Srpske koji je udarao šamare po entitetskoj skupštini i potvrdno klimao glavom kada je Milorad Dodik govorio o prisluškivanju opozicionara, preko noći je nestao s bh. političke scene.

Dugo vremena su dobri poznavatelji prilika u Republici Srpskoj pisali o sukobima unutar Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije RS-a, tačnije na relaciji Dragan Lukač – Siniša Kostrešević.

Na kraju je u entitetu evidentno “preteglo” na Kostreševićevu stranu, a Lukač je ispao iz igre, barem kada su u pitanju policijske strukture. Umjesto njega na poziciju ministra stigao je SNSD-ovac Siniša Karan, inače osoba koji ima veliko iskustvo u policijsko-sigurnosnim agencijama.

Lukač je imao korektan odnos i sa Amerikancima, kao i sa EUFOR-om. Poznat je njegov susret u Sarajevu sa zamjenikom CIA-e Vaughnom Bishopom nakon čega se počelo špekulisati da radi na rušenju lidera SNSD-a Milorada Dodika, no to se ispostavilo baš kako je i nazvano u startu – obična špekulacija.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač davno je najavio veliki obračun s podzemljem, ali i onim osobama u policijskim strukturama koje su imale bliske veze s kriminalcima, a nakon što su se počele prikupljati informacije o osobama koje su koristile “Sky” aplikaciju, a MUP RS-a je učestvovao u brojnim akcijama.

S obzirom na brojne važne zadatke koje je Lukač godinama obavljao za vlast u RS-u, ne treba sumnjati da će biti adekvatno zbrinut, pogotovo ako se zna da je s Dodikom vodio brojne procese od početka njegove vladavine.

Treba reći i da se ime Dragana Lukača vezivalo za funkciju ministra sigurnosti BiH, no čini se da će to ipak biti Nenad Nešić, dok bi Lukač eventualno mogao preuzeti direktorsku funkciju u nekom javnom preduzeću. Ipak, Lukačevo ime nije bilo u kombinacijama za nastavak vršenja dužnosti prvog čovjeka MUP-a zbog čega se postavlja logično pitanje – zašto je tako naglo nestao s radara bh. političke scene.

Klix