Početna Zdravlje Gdje je granica između poželjne i opasne konzumacije alkohola

Gdje je granica između poželjne i opasne konzumacije alkohola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto smo ušli u period godine koji je karakterističan po slavljima, samim tim i većim posezanjem za dobrim zalogajem ili kapljicom, ljekari pozivaju na oprez.

Podsjećaju da prekomjerne količine alkohola mogu da budu štetne po zdravlje, odnosno, da izazovu ozbiljne psihofizičke proleme.

Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da čaša dnevno, prije svega vina, smanjuje rizik od nastanka mnogih opasnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Istraživanja su pokazala da jedna čaša vina dnevno može smanjiti rizik od bolesti srca, jer ova pića podižu nivo „dobrog“ holesterola i povećanje antioksisanata u tijelu. Crno vino takođe sadrži biljne sastojke poput procijanida koji štiti srce – kažu ljekari.

S druge strane, deset čaša vina sedmično može da skrati život za dvije godine, rezultati su najnovijeg istraživanja Univerziteta u Kembridžu. Stručnjaci su zaključili da u slučaju četrdesetogodišnjaka samo jedna jedinica alkohola iznad preporučene količine odnosi oko 15 minuta života. To je jednako jednoj cigareti.

Ključna poruka je da, ako već pijete alkohol, konzumiranje manje količine može da vam pomogne da živite duže i umanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja, saopštili su autori istraživanja.

Dental Studio Prijedor