Ranije je planiranje putovanja započinjalo izborom destinacije, a sada sa pitanjem: Važi li nam QR kod? Može li se bez vakcine? Može li se ikako – igdje iz BIH?!

U slučaju da odgovor na prethodno postavljena pitanja bude pozitivan, a PCR test negativan – izbor nije veliki. Za sada su prema bh. građanima najliberalnije Turska i Mađarska.

Za one sa malo dubljim džepom, a sudeći prema rezervacijama u agencijama takvih nije malo, izbor su Emirati. Iako ove godine nešto skuplji zbog EXPO-a, Dubai je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji od početka pandemije nije uvodio lokadaun.

Iako se pravila mijenjaju iz dana u dan, agencije ne odustaju ni od evropskih destinacija. U Češku ne možemo, kao ni u Belgiju. Odnedavno možemo i u Austriju sa vakcinama. Ali ako je suditi po građanima, najčešći odgovor je kući.

Evropa se otvara i zatvara. Na snazi su sankcije koje otežavaju planiranje putovanja bh. građanima, s druge strane BiH je potpuno otvorena i to ulijeva nadu za veći broj onih koji će doći u BiH.

rtvbn