Informacija o stanju u Kozarskom vjesniku i plan reorganizacije TV Prijedor

IPC “Kozarski vjesnik“ polako izlazi iz finansijske dubioze i ulazi u proces reorganizacije rada lokalnog medija. Raduje nas podrška Gradske uprave i gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, jer će rebalansom budžeta biti obezbijeđen novac za isplatu svih dugovanja iz ove godine koja iznose oko 70.000 KM, a tiče se poreza i doprinosa.

Poznato vam je, da su radnici imali štrajk upozorenja zbog finansijskih problema. Tada nam je gradonačelnik obećao da će biti riješena po ovom osnovu, i to je obećanje i ispunio. U ovoj teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi društvo, Gradska uprava kao osnivač „Kozarskog vjesnika“ nije dopustila da ovaj medij nastavlja da propada.
Budući da trenutnom organizacijom rada, pozitivno poslovanje IPC „Kozarski vjesnik“, koji u svom sastavu ima četiri medija (radio, novine, televiziju i portal), radnici i rukovodstvo odlučili su da je neophodno izvršiti reorganizaciju, kako bi se sačuvala radna mjesta i sam lokalni medij.

Iz tog razloga, pokrenuli smo inicijativu prema osnivaču, Gradskoj upravi, da se medij sa najvećim gubitkom, a to je televizija reorganizuje na način da kompletna video produkcija koju smo do sada emitovali putem našeg tv kanala, od sada emitujemo na portalu i preko društvenih mreža.

Na ovaj potez odlučili smo se iz razloga, što u eri digitalizacije svih medija na području BiH, Televizija Prijedor, u ovom trenutku nema adekvatnu opremu kako bi prešla na digitalno emitovanje.Samo za ovu opremu, koja uključuje prostorne i tehničke uslove, neophodno je za početak izdvojiti oko 500.000 KM. To znači da bi za digitalno emitovanje programa, „Kozarski vjesnik“ trebao nabaviti svu odgovarajuću opremu (kamere, server, računare, rasvjetu, adekvatan i opremljen TV studio), ali i kadrovski ispratiti takav način emitovanja.
Televizija Prijedor od svog osnivanja 1999. godine, nije nikako napredovala, niti je finansijski opravdala svoje postojanje. Televizija Prijedor je u periodu od 1.1. do 1.9.2023. osvarila prihod od oko 10.000 KM , od čega je više od pola kompenzacija . Po ovome, mi ne možemo zaraditi ni za mjesečnu ratu prema RAK-u , koja iznosi oko 4.600 KM.

U eri digitalizacije, smatramo da naš medij mora pronaći način da opstane. Jedino moguće rješenje je reorganizacija medija .Smatramo da je potrebno da iskoristimo trenutne mogućnosti i sav rad u vezi sa televizijom „preselimo“ na portal. Na taj način bi jačali portal, koji je već preuzeo primat među savremenim medijima.Tako bi se mogli kvalitetnije posvetiti i radiju i novinama koji su za sada finansijski opravdani.

Postojeći koncept rada je neodrživ, jer trenutni broj radnika (22) ne mogu kvalitetno da opslužuju četiri medija pod istim krovom.
Uz znatno manja ulaganja, a koja se odnose na novi dizajn portala, video produkciju putem našeg You Tube kanala i izradu aplikacije za mobilne telefone, smatramo da bi naš rad bio vidljiviji i kvalitetniji.

U tom kontekstu naša medijska kuća će imati potrebu za zapošljavanjem određenog broja radnika, prvenstveno novinara.

Stav radnika „Kozarskog vjesnika“, na poslednjem sindikalnom sastanku bio je jedinstven i da se TV Prijedor, koja ne donosi dobit od svog osnivanja reorganizuje, i da radnici koji trenutno rade na TV, rad nastave na portalu.

Rukovodstvo i radnici imaju isti cilj, da se oslobode medija koji donosi samo finansijski gubitak, da ne bismo opet došli u situaciju da se ne izvršavaju obaveze prema radnicima.
Nadamo se da ćemo dobiti podršku odbornika u Skupštini grada koji će razmatrati inicijativu o stanju u našoj medijskoj kući, kako bismo građanima Prijedora ponudili savremeniji koncept rada i nove programske sadržaje putem novog redizajniranog portala, koji će u svom sastavu imati video produkciju i ostale sadržaje koje prate ovakav medij.

Još jednom apelujemo na odbornike da podrže reorganizaciju lokalne medijske kuće,obzirom da 31.12.2023. godine Televiziji Prijedor ističe dozovala za emitovanje programa naveo je Vršilac dužnosti direktora IPC „Kozarski vjesnik“ Goran Vujčić.