Početna Vijesti Galerija Sreten Stojanović- Izložba Slobodana Kajteza

Galerija Sreten Stojanović- Izložba Slobodana Kajteza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izložbenom prostoru Galerije Sreten Stojanović od večeras izlaže Slobodan Kajtez profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu slikarske tehnike.

Autor serijom od devet slika rađenih kombinovanom tehnikom na platnu velikog formata pokušava da predstavi stvaranje svijeta u širem pojmu procesa nastanka svemira.
” Ovo su neki segmenti moje vizije o čudima koja se dešavaju u nepreglednom prostoru , u našoj vaseljeni,a namerno slikama nisam stavljao nazive jer smatram da je bolje da sam posmatrač dođe do nekog zaključka šta to predstavlja -početak, razvitak, haos ili nestajanje”, izjavio je Kajtez.
On je dodao da ima namjeru da nastavi još jednu seriju slika kako bi zaokružio ovaj ciklus.
” Moje dugogodišnje bavljenje živopisom i ikonopisom, više od 25 godina izučavanja vizantijske umetnosti i pokušaja stvaranja na tako velikim uzorima, dovodilo me je često do razmišljanja o postanku svetu u smislu postanka samog svemira”,pojasnio je autor svoje motive na slikama.
Kajtez je do sada učestvovao na 41 grupnom projektu i izložbi u zemlji i inostranstvu, 40 samostalnih projekata i izložbi u zemlji i inostranstvu. Posebno se izdvajaju ikonostasi ,a do sada ih je uradio 12 i oslikao pet crkava, a objavio je knjigu “Slikarske tehnike”.

Izložbu je otvorio direktor Galerije Tihomir Ilijašević koji je istakao da autor nije nepoznat prijedorskoj publici budući da je u dva navrata bio mentor učesnicima Festivala crteža i muzike koji se organizuje u ovoj galeriji.

” Ovo je nastavak saradnje sa ovom visokoškolskom ustanovom ,a Slobodan je dosta učinio na tom planu dovodeći svoje studente i imamo najave da će to biti i iduće godine kada će tema Festivala crteža i muzike biti tehnika vitraž”, rekao je Ilijašević.
Izložba će biti otvorena do 21.januara.

ASHA prodaja vozila