Početna Svijet Francuzi će bolesnima davati plazmu onih koji su preboljeli virus

Francuzi će bolesnima davati plazmu onih koji su preboljeli virus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj od 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”, objavile su u ustanove koje će provoditi testiranje.

– To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19 – navodi se u zajedničkom saopćenju Pariške bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).

– Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom – vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati za 20 dana

Kliničko ispitivanje nazvano Coviplasm vodit će profesorica Karin Lakomb (Karine Lacombe) i profesor Pijer Tibergijen (Pierre Tiberghien).

Ciljano uzorkovanje organizira se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dvjestotinjak pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.

– Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 bit će lično pozvani da dadu plazmu EFS-u – navodi se u saoopćenju.

Prvi rezultati mogli bi se znati dvije do tri sedmice od početka kliničkog ispitivanja, koje se ovisno o rezultatima može proširiti.

Eksperimentalno liječenje

Plazma rekonvalescenata, tekući dio krvi u kojemu su koncentrirana antitijela nakon bolesti, već se pokazala djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi s drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.

Američka agencija za lijekove, Food and Drug Administration odobrila je eksperimentalno liječenje koronavirusa. Testiranje se provodi i u Kini.

ASHA prodaja vozila