Početna Svijet Francuski student se spalio zbog Macrona: Nije mogao da živi sa 450...

Francuski student se spalio zbog Macrona: Nije mogao da živi sa 450 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski student (22) u subotu se zapalio ispred univerzitetskog restorana u Lionu zbog finansijskih problema i u kritičnom je stanju. Izvori iz bolnice kažu da je mladić zadobio opekotine na 90 odsto tjelesne površine i da se nalazi između “života i smrti”.

 

Student iz Sent Etjena nedaleko od Liona objavio je na društvenim medijima da ima finansijske probleme samo nekoliko sati pre nego što se samoinicijativno počinio. Mladić je na Fejsbuku napisao da više nema snage da se nosi sa finansijskim problemima, jer živi od samo 450 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da ga je “ubio” francuski predsjednik Emanuel Makron, dva njegova prethodnika, desničarka Marine Le Pen i Evropska unija.

„Moramo se boriti protiv porasta fašizma koji nas samo deli i liberalizma koji stvara nejednakost. Okrivljujem Makrona, Fransoa Olanda, Nikolasa Sarkozija i EU za njihovu smrt, jer su stvorili nesigurnu situaciju za sve nas. Takođe optužujem Le Pen i medije da stvaraju strah ‘, rekao je student i u oproštajnoj poruci zamolio kolege da povećaju tzv. studentsku platu, koja trenutno iznosi 450 eura, smatrajući to premalom za dostojanstven život. Za taj iznos, dodao je on, ne može se iznajmiti soba u predgrađu Liona, prenose agencije.

U poruci je dodao da je izabrao studentski restoran kao mjesto samozapaljenja kako bi poslao političku poruku. Francuski mediji navode da je mladićeva djevojka obavijestila policiju o njegovim namjerama. Univerzitet je, međutim, rekao da nije svjestan studentskih problema i ponudio je psihološku podršku svim studentima nakon njegovog samozapaljivanja.

Prema dostupnim podacima, čak 43 odsto francuskih studenata nema zdravstveno osiguranje iz finansijskih razloga, dok na posljednjim anketama čak osam procenata razmišlja o samoubistvu zbog neizvjesne budućnosti. Prema francuskom zakonu, studenti koji izostanu iz nastave gube pravo na studije, a kako su studentske stipendije preniske, mnogi moraju da rade nekoliko poslova kako bi platili stanarinu.

ASHA prodaja vozila