Početna BiH Formiran pravni tim za Trgovsku goru i tu se stalo

Formiran pravni tim za Trgovsku goru i tu se stalo

Uskoro će se navršiti godinu dana od formiranja Pravnog tima za borbu protiv izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori. Dok Hrvatska užurbano provodi aktivnosti na izgradnji deponije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, ostaje nejasno šta je ovo tijelo konkretno uradilo na zaustavljanju ove gradnje.

Predstavnici ekoloških udruženja upozoravaju da od konkretnih aktivnosti nije urađeno ništa.

Nakon deset mjeseci rada Pravnog tima BiH za Trgovsku goru, nema strategije djelovanja, kao ni pravnih koraka što je bio osnovni zadatak ovog tima, kažu u udruženju “Grin tim” iz Novog Grada, opštine koja bi u najvećoj mjeri bila pogođena izgradnjom deponije radioaktivnog otpada.

Predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut je u kratkom telefonskom razgovoru za BN TV poručio kako ne može da komentariše rad zbog obaveza. Ranije je medijima rekao da je riječ o složenom procesu, da su dugo čekali dostavljanje dokumentacije, koju i dalje prikupljaju kako bi bio izrađen kvalitetan dokument.

Udruženje “Grin tim”, međutim, ne smatra da je to tako.

U opoziciji smatraju da je koalicija koju na nivou Bosne i Hercegovine čine HDZ, SDA i SNSD najodgovornija što, osim formiranja pravnog nije urađeno ništa konkretno u pravcu zaustavljanja gradnje deponije radioaktivnog otpada u pograničnom području.

Naši sagovornici koji od početka prate ovu temu kažu da postoje snage u BiH koje neće da se išta konkretno uradi kako bi bila zaustavljena gradnja nuklearne deponije na Trgovskoj gori. To dokazuje, kako navode, i samo izmještanje ovog slučaja iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Savjet ministara.

Hrvatska ubrzano radi na izgradnji deponije radioaktivnog otpada. Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško provodi istraživanja koja će, prema njihovim očekivanjima potvrditi da je Trgovska gora pogodna za ostvarenje njihovih namjera.  U međuvremenu u Bosni i Hercegovini i dalje se osmišljavaju strategije i prikupljaju dokumenti.

BN

ASHA prodaja vozila