Početna Prijedorski region Fondovi prodaju akcije RŽR „Ljubija“ vrijednosti 26 miliona KM

Fondovi prodaju akcije RŽR „Ljubija“ vrijednosti 26 miliona KM

Akcije Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“, čija ja vrijednost 26 miliona maraka, biće ponuđene investitorima na Banjalučkoj berzi iduće sedmice, odlučilo je više fondova u Srpskoj koji posjeduju kapital u pomenutom preduzeću.

Penzijski rezervni fond (PREF), Kristal OPPORTUNITY, VIB Fond, BORS, ProfitPlus, VB Fond i Euroinvestment su fondovi koji su spremni da prodaju akcije u RŽR „Ljubija“ za ukupno 26 miliona maraka.

Najviše, odnosno paket od preko pet miliona akcija ima PREF, dok Kristal OPPORTUNITY prodaje oko 3,2 miliona akcija u RŽR „Ljubija“.

Kako je CAPITAL ranije pisao, Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku je i RŽR „Ljubija“. Međutim, u najnovijem oglasu na Banjalučkoj berzi za sada nema prodaje akcija IRB-a u RŽR.

Za kupovinu državnog kapitala u tom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu.

Prodaja akcija drugih preduzeća

Pored prodaje akcije RŽR „Ljubija“, IRB i društva za upravljanje PREF-om te fondovima „Management Solutions“, „Kristal Invest“, „Polara Invest“ i „Euroinvestment“ organizuju prodaju akcija u još 16 preduzeća.

Metod prodaje je nalogom „sve ili ništa“. Datum prodaje je svakog radnog dana od 23. avgusta do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 3. septembra 2021. godine.

capital.ba

ASHA prodaja vozila