fbpx

Fond solidarnosti do sada odobrio 26 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

U prvih pet mjeseci, koliko radi, Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu do sada je odobrio 26 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu, za šta je izdvojeno oko 1,1 milion KM, potvrdila je za “Nezavisne” Jasminka Vučković, v.d. direktora ovog fonda.

“Na liječenje je do sada poslato 23 djece, jer je jednom djetetu produžavano liječenje tri puta”, ističe Vučkovićeva.

Prema njenim riječima, Fond je nedavno uplatio i sredstva za sedmoro djece koja se upućuju u inostranstvo zbog genetskih ispitivanja, koja će se, kako kaže, raditi u klinikama u Španiji i Njemačkoj.

“Na osnovu mišljenja i prijedloga Komisije, svoju saglasnost za odobrenje zahtjeva daje i Upravni odbor Fonda, nakon čega direktor Fonda solidarnosti donosi rješenje”, naglasila je Vučkovićeva.

Kako je kazala, na računima Fonda solidarnosti trenutno se nalazi oko 2,6 miliona KM, a stanje na računu se, kako pojašnjava, svakodnevno ažurira, te je dostupno na sajtu Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Navela je da su, osim stanja na računu, na sajtu vidljivi i kompletni izvodi iz banaka, tako da, kako ističe, javnost može da prati i sve uplate i isplate sa računa, kao i odobrene zahtjeve i drugo.

Podsjećanja radi, Fond solidarnosti je zvanično počeo s radom 1. januara ove godine, a finansira se kroz posebne doprinose, a to su doprinosi iz budžeta Vlade RS, iz budžeta opština i gradova, od kupljenih automobila u javnom sektoru i od neto plata zaposlenih u RS.

Procenat koji se izdvaja od neto plata za Fond solidarnosti je 0,25 odsto od neto plate, dok se iz budžeta Vlade, opština i gradova RS izdvaja 0,025 odsto.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, kada Fond solidarnosti ili Fond zdravstvenog osiguranja RS plate kompletan iznos u predračunu za liječenje, dakle kompletno liječenje, to onda znači da humanitarne organizacije ne mogu da vode akcije za liječenje.

“Njima niko ne može zabraniti akcije za neke druge svrhe, ali to treba i da naglase jer je nekorektno kada Fond uplati sredstva za liječenje nekog djeteta, a pojavi se humanitarna akcija za prikupljanje novca za liječenje tog djeteta”, rekla je ranije Vučkovićeva.

Podsjećamo, Nova banka Banjaluka je u međuvremenu ukinula proviziju za sve gotovinske i bezgotovinske uplate za Fond solidarnosti koje se uplaćuju preko računa ove banke, a na inicijativu Fonda.

(Nezavisne)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila