Početna Zdravlje Fluor jača i štiti zube

Fluor jača i štiti zube

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fluor je prirodni element koji jača zube i sprečava njihovo kvarenje. Stručnjaci smatraju da je najbolji način za prevenciju karijesa upotreba fluora iz više različitih izvora.

Paste za zube s fluorom se preporučuju svima, uz izvjesnu dozu opreza kada su djeca u pitanju. Fluor se u malim količinama prirodno javlja u izvorištima vode. Ima ga u namirnicama poput mesa, ribe, jaja i čaja. U nekim krajevima fluor se dodaju u vodu. Mnoge paste za zube, tečnosti za ispiranje usta i profesionalni stomatološki tretmani sadrže fluor. Tablete fluora prepisuju se djeci koja ne piju fluorisanu vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak minerala

Zubna gleđ je vanjski omotač krunice zuba i sastoji se iz tijesno zbijenih kristala minerala. Zubna gleđ svakodnevno gubi i dobiva minerale. Gubitak minerala i stjecanje novih minerala su dva međusobno izbalansirana procesa. Demineralizacija počinje s vrstom bakterija koje izazivaju stvaranje zubnih naslaga. Ove bakterije se hrane šećerom u ustima i proizvode kiseline koje rastvaraju kristale u zubima.

Remineralizacijom se zubna gleđ ponovo izgrađuje. U ovom procesu minerali poput fluora, kalcija, fosfata se talože u zubnoj gleđi. Prevelik gubitak minerala bez istovremene obnove zubne gleđi vodi kvarenju zuba. Fluor jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i sprečava bakterije da proizvode kiseline. Zubi mogu apsorbirati fluor na dva načina: putem krvotoka i kroz direktan kontakt s fluorom u ustima. Djeca svakodnevno unose u organizam male količine fluora kroz ishranu, upotrebu suplemenata i ispijanjem fluorisane vode. Ovako uneseni fluor ulazi u krvotok i postaje sastavni dio trajnih zuba u trenutku kad se oni stvaraju. Zubi postaju jači, pa je samim tim kiselinama teže razlagati zubnu gleđ.

 

Fluor se daje bebama u periodu kad im rastu zubi. Ukoliko je dijete podložno karijesu ili ima više pokvarenih zuba, preporučuje se dodatni unos fluora, čime se podstiče remineralizacija zuba. Mnoga djeca tretman fluorom dobivaju dva puta godišnje iako već piju fluorisanu vodu, jer se time smanjuje rizik od karijesa.

Tečnost za ispiranje usta s fluorom se, također, preporučuje djeci sklonoj kvarenju zuba. Ove tečnosti daju se djeci starijoj od šest godina i mogu se kupiti u gotovo svakoj prodavnici. Tečnosti za ispiranje usta i gelovi koji se izdaju samo na recept u sebi sadrže još veći procent fluora.

Suplementi s fluorom obično se daju djeci uzrasta od šest mjeseci do 16 godina koja ne piju fluorisanu vodu. Prodaju se u vidu sirupa za mlađu i tableta za stariju djecu. Može ih prepisati pedijatar ili zubar. Tretmani fluorom blagotvorno djeluju na sve zube i sprečavaju pojavu karijesa kod djece i odraslih.

Posjete zubaru

U faktore koji povećavaju rizik od kvarenja zuba spadaju: često kvarenje zuba, neredovne posjete zubaru, nepravilno pranje zuba, neadekvatna ishrana, naročito često konzumiranje grickalica. Mnogi lijekovi, poput antihistaminika, lijekova za visok krvni pritisak, anksioznost i depresiju izazivaju sušenje usta. Bez dovoljno pljuvačke zubi brže propadaju.

Prije stomatološkog tretmana fluorom stomatolog mora očistiti zube i po potrebi s njihove površine ukloniti mrlje. U kućnim uvjetima prije upotrebe gelova i tečnosti za ispiranje fluorom zubi se prethodno moraju očistiti četkicom i zubnim koncem. Najbolje je proizvode s fluorom koristiti pred spavanje, jer će se tokom noći duže zadržati u ustima.

Dva tipa tretmana

Stomatolozi upotrebljavaju dva tipa tretmana fluorom, kiseli fosfatni fluorid i neutralni natrijum fluorid. Fluor se na prethodno osušene zube nanosi u vidu gela, pjene ili glazure. Fluor se može namazati direktno na zube ili se sipati u posudicu poput štitnika za zube u koju će se na nekoliko minuta zaroniti zubi.

Za djecu

Suplementi s fluorom se obično daju djeci, i to u malim količinama. Paste za zube s fluorom preporučuju se svima, uz izvjesnu dozu opreza kada su djeca u pitanju. Djeca su sklona tome da progutaju pastu za zube umjesto da je ispljunu. Zato im ne treba davati pastu za zube s voćnim okusom jer će je jesti, na četkicu treba nanijeti pastu veličine zrna graška i poticati dijete da prilikom pranja zuba što češće pljuje pjenu.

Mogući rizici

Ukoliko se upotrebljava pravilno, fluor je bezopasan i koristan, međutim, u velikim dozama može biti štetan. Toksične doze fluora zavise od težine osobe. Posebna pažnja mora se posvetiti djeci kako prilikom tretmana fluorom u stomatološkoj ordinaciji, tako prilikom upotrebe fluorisanih proizvoda u kućnim uvjetima. Preveliki unos fluora kod djeteta može izazvati mučninu i tačke na zubima koji se tek stvaraju. Te mrlje će biti vidljive tek kada djetetu izbiju zubi.

Savjet stomatologa je uvijek važan pri upotrebi proizvoda s fluorom.

cera - Fluor jača i štiti zube