Početna Sport FLORBOL U PRIJEDORU: KAD “GLADIJATORI” SA PALICAMA ZAVLADAJU PARKETOM

FLORBOL U PRIJEDORU: KAD “GLADIJATORI” SA PALICAMA ZAVLADAJU PARKETOM

Palice, male lopte, golman sa neobičnom maskom, mala šupljikava lopta, parket i grupa mladih koji hitro trče po terenu. To bi ukratko bio florbol u Prijedoru, za nekog ko se prvi put susreće sa ovim neobičnim, ali jako zanimljivim sportom.

“Ovo je brz i dimaničan dvoranski sport, koji je još uvijek u povoju na našim prostorima. Ali je u svijetu sve popularniji, postoji svjetsko prvenstvo. I ozbiljno se radi na tome da postane i olimpijski sport”, pojašnjava nam Neven Rokvić, jedan od osnivača prijedorskog Florbol kluba “Gladijator”, koji postoji od 2010. godine.

“Na moju inicijativu, a uz pomoć jednog Finca koji je donio florbol na ovo područje, formiran je “Gladijator”. Prije toga su osnovani banjalučki “Gromovi”. Otprilike je u cijeloj BiH u isto vrijeme počelo osnivanje klubova. I u svakom klubu su ljudi iz Finske imali učešće”, priča Rokvić. I ne čudi, jer su Skandinavci i kreatori ove igre, tačnije Šveđani koji su sa cijelom pričom počeli sedamdesetih godina prošlog vijeka. I upravo je u nordijskim zemljama florbol izuzetno razvijen.

No vratimo se na jug, pored Sane. Budući da je sport nov, nije lako doći do masovnosti, ali mladih koje sve to interesuje, ipak ima. Ono što je problem je nabavka opreme.”Oprema za florbol ne može se kupiti nigdje u BiH. Ali se snalazimo. Opet su tu neke finske veze i tako nabavljamo opremu”, kaže Rokvić.

U vrijeme naše posjete “Gladijatoru” igrali su meč sa “Lavovima” iz Jajca. I vidjelo se da klinci iz Prijedora imaju šta da pokažu na parketu. “Kad sam prvi put vidio ovu igru, odmah mi se svidjela. I odmah sam počeo da treniram. Svidjeli su mi se štapovi, golmanse maske… Pa sam postao i golman”, priča Dušan Turudija. Dodaje, bolje je od fudbala, iako je malo teži sport.

Na prvi pogled u florbol se zaljubio i Andrej Vujković. “Sviđa mi se što je ovo kao normalan hokej. I bolje mi je od običnog hokeja. I što se puno trči, to je super”, priča Andrej, koji je već počeo da dovodi drugare u klub.

Florbol je sport za sve generacije, za oba pola, za ozbiljnu takmičarsku priču, ali i za rekreaciju.”Sport je jako zanimljiv, jednostavan i svima je pristupačan. I za one najmlađe i za starije. Ali mi se trenutno fokusiramo na mlađe uzraste, na popularizaciju sporta i stvaranje osnove za neku ozbiljniju priču”, navodi Rokvić.

A ozbiljnija priča značila bi formiranje Florbol saveza, a odmah potom i reprezentacije. I konačno bi bilo formirano i zvanično takmičenje na nivou BiH.”Nama je važno da smo tu, da trajemo, da Prijedor bude ponosan na “Gladijator”, što ima toliko raznovrsnih sportova koje djeca mogu da biraju”, kaže Rokvić.

“Gladijatori” do konačnog formiranja lige, igraju nezvanične mečeve sa drugim klubovima u RS i BiH. A svako ko želi, može da se javi ljudima iz “Gladijatora” da se okuša u florbolu.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila