Početna Biznis Firmama izmiču poslovi u inostranstvu

Firmama izmiču poslovi u inostranstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvozno orijentisana preduzeća iz Republike Srpske koja posluju u sektoru automobilske industrije već neko vrijeme sabiraju gubitke jer njemački giganti, suočeni sa recesijom, konstantno smanjuju narudžbe, što negativno utiče na poslovanje domaće privrede.

Izvoz firmi u oblasti auto-industrije iz Srpske ove godine manji je za desetak odsto u odnosu lani, a koliko je situacija ozbiljna pokazuje podatak da su pojedina preduzeća bila primorana da smanje broj radnika u proizvodnim pogonima.

Nemanja Savić iz kotorvaroške firme “SIM Technik”, koja se pretežno bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, kaže da je sredinom ove godine drastično pala potražnja za njihovim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ove godine bilježimo pad izvoza auto-dijelova između 30 i 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i zbog takve situacije bili smo primorani da određeni broj radnika stavimo na čekanje. Ono što je pozitivno je da nam preduzeća iz medicinske industrije, kao i industrije pakovanja nisu smanjivala narudžbe – rekao je Savić i apelovao na vlasti da im pomognu da prevaziđu krizna vremena i pronađu modalitet uz pomoć kojeg bi sačuvali radnike koje su poslali na čekanje.

Sa istim problemima bori se i gradiška firma “Tikt manufaktura”, u čijim pogonima se proizvode dijelovi za najpoznatija njemačka preduzeća poput “Audija”, “Poršea” i “Folksvagena”.

– Do kraja godine imamo dovoljno posla zbog ranije ugovorenih narudžbi koje moramo zatvoriti, roba ide, ali se pad prometa osjeti, manje je upita i manje količine se naručuju. Nismo radili analize pa ne mogu reći koliko je to procentualno ali je pad evidentan. Kompletan sektor automobilske industrije u Njemačkoj je lagano povukao ručnu, napravljena je vještačka kriza zbog “bregzita” i trgovinskog rata SAD i Kine – rekla je  Mirjana Ćirić iz preduzeća “Tikt manufaktura”. Dodala je da, iako su prognoze za naredni period krajnje neizvjesne, do sada nisu smanjivali broj radnika.

– Sve mogućnosti su otvorene, i oporavak i krah auto-industrije. “Bregzit”, ali i Kineska nova godina, nakon koje Kinezi kreću u nove pohode, odrediće dalji tok dešavanja – kazala je Ćirićeva.

O gubitku poslova u inostranstvu i drugim problemima koji muče domaću privredu juče su u Banjaluci razgovarali članovi Upravnog odbora Privrede komore RS i predstavnici Vlade Srpske.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kazao je da realni sektor funkcioniše u veoma složenim uslovima, te da su u posljednje vrijeme izloženi nedostatku radne snage i smanjenju narudžbi za izvozno orijentisana preduzeća zbog recesije koja je zahvatila Njemačku.

Premijer RS Radovan Višković istakao je da je unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore, te da je na sastanku dogovoreno da će udruženim snagama pronalaziti rješenja.

– Želimo da sve aktivnosti Vlade koje se odnose na povećanje zaposlenosti i plata i poboljšanje privrednog ambijenta sprovodimo sa Privrednom komorom. Prihvatili smo i njihov prijedlog da o Programu ekonomskih reformi mišljenja daju i privrednici – rekao je Višković.

 

Podsticaji

Premijer Radovan Višković istakao je da Vlada radi na kreiranju budžeta za 2020. godinu, navodeći da će biti razmotreni zahtjevi u vezi s podsticajima za preduzeća koja žele da tehnološki unaprijede proizvodnju.

– Sigurno je da ćemo ovakvu mjeru kreirati. Vlada ostaje otvorena za saradnju sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Savezom sindikata s ciljem unapređenja privrednog ambijenta kako bi svi imali korist i kako bi ljudi bili zadržani u Srpskoj – rekao je Višković.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila