Na dan kada su finski zvaničnici saopćili kako ova država pod hitno mora ući u NATO savez, Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako su na prostoru Baltičkog mora organizovani pomorski manevri radi proučavanja sposobnosti NATO-a.

Prema saopćenju Ministarstva odbrane, manevri će između ostalog uključivati i obuku oficira tokom koje će se proučavati spsobnosti pomorskih grupa NATO-a i mogućnosti borbene upotrebe brodova u Baltičkom moru.

“Tokom taktičkih treninga bit će razmotrene različite opcije borbene upotrebe različitih tipova brodova u Baltičkom moru. U kampu za obuku učestvuje oko 100 oficira s više od 50 ratnih brodova Baltičke flote”, navodi se u ministarstvu.

Također, iz Rusije su naglasili i ciljeve ovog pomorskog i vojnog manevra.

“Osnovni cilj ovih manifestacija je postizanje visokog stepena individualne profesionalne spremnosti komandnog sastava brodova, unapređenje vještina priliko izvođenja zadataka iz borbene obuke te izvođenje artiljerijskog, torpednog, raketnog i protivzračnog raketnog gađanja”, saopćeno je iz press službe Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prenosi agencija Interfaks.

Inače, Baltička flota vojske Ruske Federacije ima dvije glavne baze na području Baltika i to bazu Baltijsk u Kalinjingradskoj oblasti i Kronštat koja se nalazi u Lenjingradskoj oblasti.

Podsjetimo, finski predsjednik i premijerka ove države u četvrtak su saopćili kako država bez odlaganja mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savez.

“Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica, ojačali bi cijeli savez. Finska pod hitno mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Na ovakav potez reagovala je i Rusija, tačnije Ministarstvo vanjskih poslova koje je naglasilo kako će Rusija morati poduzeti određene mjere zbog odluke Finske da pokrene proces ulaska u NATO.

“Odluka Finske da se pridruži NATO savezu je radikalna promjena u vanjskoj politici te zemlje. Rusija će biti primorana da poduzme uzvratne mjere, vojno-tehničke i drugih oblika kako bi zaustavila prijetnje nacionalnoj sigurnosti”, stoji u saopćenju.