ZADA Pharmaceuticals d.o.o. iz Lukavca jedna je od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom, uskoro će otvoriti tri nova strana tržišta za svoje proizvode.

Riječ je o ugovorenom izvozu na tržišta Azerbejdžana, Gruzije i Uzbekistana, a radi se o kardiopaleti lijekova i dodacima prehrani linije MAXIMA. Realizacija izvoza će uslijediti nakon procesa registracije lijekova.

– Potpisani su dugoročni ugovori sa vodećim farmaceutskim distributerima na ovim tržištima. Na ovaj način otvaramo vrata ka širem području azijskog kontinenta, a za početak radi se o ukupno blizu 50 miliona ljudi koji žive u ovim zemljama. Iskoristili smo naše prednosti kao jedan od vodećih proizvođača lijekova na našim prostorima sa usvojenim EU GMP standardom koji nam omogućava plasman naših lijekova i dodataka prehrani u zemljama Evropske unije, ali i širom svijeta. Imamo znanje, imamo vrhunsku tehnologiju i imamo kvalitet. Ovo je tek početak našeg širenja na inozemnim tržištima. Za sada mogu samo kazati da su u pripremi novi ugovori za nova inozemna tržišta, i uskoro ćemo izići sa informacijom o kojim zemljama se radi – kazao je Esad Zahirović član Uprave kompanije ZADA Pharmaceuticals.

ZADA Pharmaceuticals je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje tri milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. ZADA je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa. Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina – navodi se u saopćenju ZADA Pharmaceuticals.

Faktor