Početna BiH Farma u Trnopolju: U BiH se može baviti stočarstvom po visokom standardu

Farma u Trnopolju: U BiH se može baviti stočarstvom po visokom standardu

Povratnik iz Norveške Jusuf Arifagić već desetak godina jedan je od najvećih proizvođača mlijeka u Potkozarju.

On je pokrenuo farmu ”Arifagić Investment” u Trnopolju gdje se po najvećim evropskim standardima bavi uzgojom krava muzara. Posjeduje preko šest stotina i pedeset grla, a bavi se uzgojem specifične sorte govečeta autohtonim norveškim crvenim govečetom. Farma je koncipirana tako da posjeduje uglavnom muzna grla. Pored ove farme, ”Arifagić Investment” ima još farmu i u Bosanskom Petrovcu. Tamo su smještene junice, pošto na farmi u Trnopolju nema dovoljno prostora. Brojno stanje grla na farmi u Trnopolju svih kategorija u koje spadaju muzna grla, junice i telad je ukupno oko pet stotina grla.

Muamer Kudić je veterinar na farmi ”Arifagić Invesment” u Trnopolju. Tu je od početka rada ove farme koja je sa radom otpočela 2013. godine, a čije su pripreme za rad počele mnogo ranije. Novinar BUKA magazina u razgovoru s mladim veterinarom saznao je više o načinu uzgoja autohtonih grla iz Sjeverne Evrope.

”Norveško crveno goveče zastupljeno je po prvi put u Bosni i Hercegovini na ovoj farmi. Ovo je ujedno i prvi put da je ovoliki broj ove vrste govečeta izvezeno ikada iz Norveške. Ovo je najmodernija farma u Bosni i Hercegovini. Sve moguće radnje na farmi su automotizovane, a naravno da neke radnje čovjek mora da izvršava manuelno bez upotrebe strojeva”, kazao je Muamer.

On dodaje da u piku laktacije norveško crveno goveče daje četrdeset litara mlijeka dnevno, što je za ovu vrstu pasmine poprilična izmuža, jer u pitanju je kombinovana pasmina koja se može i toviti radi dobijanja mesa ali i koja se može uzgajati isključivo radi davanja mlijeka.

”Izđubravanje se vrši automatski, što znači da se pomoću tehnologije vrši čišćenje štale. Isto tako i muženje krava se vrši automatizovano jer posjedujemo izmuzište koje u isto vrijeme može musti četrdeset grla”, objasnio je mladi veterinar.

Mlijeko produkt iz Kozarske Dubice je za sada glavna otkupna stanica ove farme. Osim Muamera na farmi ”Arifagić Investent” radi još jedna veterinarka tehničke struke.

”Što se tiče zaposlenih ovdje imamo dva radnika koja ručno muzu krave, četiri radnika koja rade na izmuzištu i dva radnika koja su striktno vezani za štalu i čišćenje. Pored njih postoje radnici koji vrše druge poslove koji su vezani za radove izvan štale. A to je vezano za proizvodnju hrane. Cjelokupnu hranu mi proizvodimo u poljima u okviru farme, osim proteinske, to jest koncentrovane hrane koju kupujemo, a koja je neophodna da bi grla dala što više mlijeka”, kazao je Muamer.

Nažalost, grla kao i sva živa bića imaju ograničen životni vijek, tako da i krave nakon izvjesnog vremena ostare i više nisu u produktivnom stanju davanja mlijeka.

”Jedno vrijeme mi smo grla prodavali. Međutim, kad dođe neminovna starost krava postoji proces u koje one idu, to jest nažalost prodajemo ih proizvođačima mesa. Ta praksa se primjenjuje svugdje u Evropi i svijetu. Ljudi koji nisu vezani za ovu vrstu posla možda neće to shvatiti, ali kada grlo prestane da daje određenu količinu mlijeka zbog rentabilnosti se prodaju i to je neminovnost”, kazao je naš sagovornik.

On je dodao da je ekipa iz Arifagić Investment” farme nedavno bila u posjeti Norveškoj kako bi doznali na koji način se može poboljšati uzgoj stoke, ali i da se raspitaju koji način bi ova bogata sjevernoevropska država mogla otkupljivati mlijeko proizvedeno na njihovoj farmi u Trnopolju.

”Sve je tu stvar sistema. Oni u Norveškoj se trude da zaštite domaćeg proizvođača i osamdeset posto proizvođača mlijeka su njihovi farmeri. Tamo su uvozni proizvodi mnogo skuplji, pa se na taj način najbolje i štite domaći proizvođači. Kod nas to nije slučaj jer ovdje se dešava da su domaći miječni proizvodi čak i skuplji od onih koji se uvoze iz regiona, ali i iz drugih evropskih zemalja”, zaključio je Muamer.

On je dodao da se za sad farma ”Arifagić Investment” bavi isključivo proizvodnjom mlijeka, ali da je u planu da se u budućnosti bave i pravljenjem sireva i ostalih mliječnih proizvoda.

Buka