Ovih dana se u javnosti pojavila informacija da se u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama zapadne Evrope koriste falsifikovane vakcinalne kartice protiv virusa covid sa falsifikovanim potpisima i pečatima Diane Mamić, direktorke Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, i Bernardine Šarac, doktorke. Doma zdravlja Tomislavgrad.

Da je ta informacija tačna, za Radio Tomislavgrad je potvrdila Diana Mamić, koja je rekla da je sve otkriveno prilikom overe vakcinalne kartice koju je na mejl Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona poslala relevantna EU Covid Certificate Authoriti iz Zagreba.

Nakon toga dobili su još nekoliko ličnih karata, za koje se, nakon provere u bazi vakcinisanih, ispostavilo da su takođe falsifikovane.

“Svojim pečatom i potpisom, i pečatom i potpisom drugih. Šarac, falsifikovani su i pečati Kantonalne bolnice Livno i Doma zdravlja Tomislavgrad. Ovo nas je zaista neprijatno iznenadilo i u početku nismo mogli da verujemo da je to istina. Međutim, ljudi koriste sve i očigledno je da su u ovim slučajevima oni koji nisu hteli da se vakcinišu, a redovno moralizuju po tom pitanju, učinili nešto veoma nečasno i nemoralno – rekao je Mamić.

Ona je potvrdila da je o svemu odmah obaviješten MUP Livanjskog kantona, kao i Granična policija RH, koja sada preduzima dalje korake na identifikaciji počinilaca ovih krivičnih dela.

rtvbn