Početna Magazin Facebook uvodi nova pravila

Facebook uvodi nova pravila

epa07054950 (FILE) - A file picture dated 28 November 2013 shows a person using Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam (reissued on 28 September 2018). Facebook has announced on 28 September 2018 that a previously unreported attack on its network exposed the personal data of nearly 50 million users. According to the Social network, the breach was discovered earlier this week, adding that the vulnerability has been fixed and law enforcement has been notified. EPA-EFE/LUONG THAI LINH
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Septembar je mjesec velike promjene za sve aktivne korisnike Facebook-a širom svijeta, kojih prema statistikama za drugi kvartal 2020. godine ima 2,7 milijardi.

Počinje potpuna primjena više puta najavljivanog redizajna najveće društvene mreže, dok će opcija, koja je posljednjih mjeseci bila aktivna i omogućavala prelazaka sa starog interfejsa na novi i obrnuto, biti ukinuta.

Potpuno novi izgled, kojim dominira bijela boja, dobiće svi profili, stranice i grupe, dok će godinama prepoznatljiva “plava traka” u zaglavlju stranica potpuno nestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi izgled interfejsa, koji prestavlja možda i najveću promjenu koju Facebook uvodi od svog postojanja, korisnicima će omogućiti i da aktiviraju “tamni” izgled stranica, odnosno Dark Mode.

Osim ovih, vizuelnih, uskoro dolaze i nove “pravne” promjene. Naime, Facebook je od ove nedjelje počeo da šalje obavještenje korisnicima, da će ubuduće zadržati pravo da, ukoliko to bude neophodno, uklanja određene sadržaje kako bi “izbjegao ili ublažio negativne pravne ili regulatorne uticaje”.

– Uklonićemo ili ograničiti pristup vašim sadržajima, uslugama ili informacijama, za koje ustanovimo da je to neophodno kako bismo izbjegli ili ublažili negativne pravne posljedice po Facebook – navodi se u ažuriranim uslovima korišćenja te društvene mreže.

Iz Facebook-a nisu eksplicitno dali obrazloženje razloga zbog koga je uvedeno novo pravilo, ali se pretpostavlja da ih je na to natjerala prijetnja Trampove administracije.

Nakon što je, krajem maja, Twitter doveo u sumnju istinitost dva Trampova tvita, šef Bijele kuće je potpisao izvršno naređenje kojim je praktično suspendovao 23. član saveznog Zakona o telekomunikacijama, koji društvene mreže štiti od odgovornosti za sadržaja koje objavljuju njihovi korisnici.

Sam Donald Tramp više puta je optuživao društvene mreže da su pristrasne kada su u pitanju antikonzervativni stavovi koje se na njima objavljuju.

Telegraf.rs

ASHA prodaja vozila