Početna Vijesti Facebook optužuju da koristi “10YearChallenge” za unapređenje skeniranja lica

Facebook optužuju da koristi “10YearChallenge” za unapređenje skeniranja lica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrdnjama i navođenjima korisnika, Facebook prikuplja fotografije kako bi unaprijedio programe koji se koriste za prepoznavanje i promjenu lica.

Prva osoba koja je spomenula ovaj problem jeste autorica Kate O’Neill koja je imala interesantnu objavu na Twitteru.

“Ja, prije deset godina: Vjerovatno bih učestvovala u izazovu koji se vrti po Facebooku i Instagramu. Ja sada: Razmišljam kako se svi ovi podaci mogu iskoristiti za razvijanje programa i algoritama za prepoznavanje načina na koje lice stari”, napisala je na svom Twitter nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala da se ovaj izazov vrlo lako može protumačiti kao potreba Facebooka da prikupi što više informacija za svoje eksperimente.

“Čak i ako ovaj izazov nema nikakve veze s tim, ne možete negirati da se u proteklih nekoliko godina velike kompanije igraju s nama i kroz gluposti izvlače bitne informacije o nama. Samo se sjetite šta je Facebook radio s podacima koji su trebali biti zaštićeni”, napisala je.

Njujorška profesorica Amy Webb tvrdi kako ljudi postavljanjem fotografije na Facebook pružaju odličnu podlogu programu koji treba da se razvija i prepoznaje lica.

Facebook se oglasio o ovom pitanju, naglašavajući da je izazov počeo iz drugih razloga te da oni nemaju nikakve skrivene namjere u vezi s njim.

“Mi nismo započeli ovaj izazov i on svakako koristi fotografije koje su već na Facebooku. Mi ne dobijamo ništa od ovoga, a svakako možemo uključiti opciju prepoznavanja i skeniranja lica kad god želimo”, naveli su u saopćenju.

Iako je Facebook pokušao opovrgnuti glasine, mnogi još uvijek gase svoje profile preplašeni ranijim dešavanjima krađe i prikupljanja informacija.

ASHA prodaja vozila