fbpx

Facebook doživio najveći gubitak od svih kompanija od kad postoje berze

Dionice Facebooka u četvrtak su pale za 19 posto nakon što je kompanija saopštila da će imati slabiji rast prihoda, jer je stavila fokus na privatnost korisnika i razvoj novih proizvoda.

Pad dionica doveo je do toga da kompanija izgubi 119 milijardi dolara, što je najveći gubitak u jednom danu za bilo koju kompaniju u istoriji berzi, prema informaciji koju je objavio Thomson Reuters u četvrtak nakon zatvaranja berze.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg za jedan dan je izgubio oko 16 milijardi dolara, prema Forbesu. On je time pao sa 4. na 6. mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

Izvršni direktor Facebooka David Wehner najavio je novu strategiju Facebooka na konferenciji sa investitorima, što je i dovelo do pada dionica.

Kao dio strategije, on je najavio da će Facebook više pažnje posvetiti proizvodima kao što su Stories. To će umanjiti prihode od prodaje, jer Facebook više novca zarađuje na svom standardnom News Feedu nego na ostalim proizvodima.

Osim toga, Wehner je rekao da će Facebook potrošiti milijarde dolara godišnje da popravi sigurnost nakon afere sa narušavanjem privatnosti korisnika ove društvene mreže.

Dodao je da je ubijeđen da rade pravu stvar za budućnost kompanije.

Inače, do sada je najgori dan za Facebook bio 27. juli 2012. godine kada su dionice pale za 11,7 posto, nakon što kompanija nije uspjela uvjeriti investitore da može zarađivati novac od mobilnog oglašavanja. Danas mobilno oglašavanje čini 91 posto prihoda od ukupnog oglašavanja.

CNN

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila