Početna Vijesti Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, dok su odbijeni amandmani zastupnika EPP-a, za koji su glasali hrvatski zastupnici neovisno o stranačkom klubu, kojima bi se u tekst rezolucije ubacila prava konstitutivnih naroda.

Protiv usvajanja rezolucije glasali su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Željana Zovko, kao i zastupnici SDP-a Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula. Zastupnica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su suzdržani, dok je za usvajanje rezolucije glasao IDS-ov Valter Flego.

U prijedlogu rezolucije, čiji je izvjestitelj Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda, na čemu su insistirali hrvatski zastupnici, prenijela je Hina.
Osuda narušavanju državnosti BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj je usvojen u formi Rezolucije, a pripremio ga je i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove. Istaknuto je da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Zastupnici su osudili narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prenosi Klix.ba.

U Rezoluciji se osuđuje i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

U njenom Nacrtu, BiH se poziva na ispunjenje ključnih 14 uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa. Potiču se daljnje reforme u zemlji, koja bi njihovom provedbom trebala postati funkcionalnija država.

Također se poziva na izmjene izbornog zakonodavstva tokom ove godine.
Prava građana, a ne konstitutivnih naroda

U izvještaju se, međutim, spominju prava građana, a ne i konstitutivnih naroda, što su željeli hrvatski europarlamentarci.

Evropski parlament “žali zbog činjenice da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela presudu Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku u vezi suzbijanja diskriminacije i osiguranja demokratske jednakosti građana u izbornom procesu u zemlji, što je preduvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora”, navodi se rezoluciji.

Parlamentarci su također pozvali na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH “bez odgode”.

Zbog nespominjanja konstitutivnih naroda u rezoluciji, hrvatski su zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak kritizirali tekst rezolucije na plenarnoj sjednici u srijedu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pak izjavio u četvrtak da je razgovarao s Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

Kazao je tada da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

Izvor: Agencije