Početna Sport Evropski parlament pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropski parlaament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od EU članica traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

“Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbjednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona”, rekao je Avramopulos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio da je Evropska komsija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomjerati cilj”, rekao je Avramopulos i upozorio da, u suprotnom, postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo “crna rupa na Zapadnom Balkanu” kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah regauje.

Dio članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

ASHA prodaja vozila