Početna Vijesti Evropski parlament: EPP osvojio 177 mjesta, prate ih socijaldemokrati

Evropski parlament: EPP osvojio 177 mjesta, prate ih socijaldemokrati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća izlaznost u posljednjih 25 godina.

Više od 400 miliona građana imalo je pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, a izlaznost je najveća u posljednjih 25 godina.

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok Zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe značajan rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP će imati 40 mjesta manje

Evropska pučka stranka dobiva 40 zastupnika manje nego sada, ali ipak ostaje najveća grupa u Evropskom parlamentu s 177 mjesta.

Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) trebali bi imati 103 mjesta, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Matea Salvinija (Matteo Salvini), imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojima su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Najdžela Faragea (Nigel Farage), 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE), dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila