Početna Vijesti Evropska unija podijeljena u vezi sa širenjem na zapadni Balkan

Evropska unija podijeljena u vezi sa širenjem na zapadni Balkan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije su izrazili neslaganje s prijedlogom izvršnog tijela ovog bloka za širenje na zapadni Balkan, regiju koja još nosi ožiijke etničkih ratova vođenih u 1990-im i s teškom reputacijom bezakonja.

Na sastanku u bugarskoj prijestonici Sofiji, ministri EU prvi put su raspravljali o planu Evropske komisije u kome se određuje 2025. godina kao ciljna za priključenje Srbije i Crne Gore bloku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je “veoma razočaran” ciljnom godinom, rekavši da bi prve dvije zemlje zapadnog Balkana trebale biti primljene već u 2022.

– Mislim da je 2025. veoma daleko i da one zaslužuju bržu integraciju – izjavio je novinarima šef mađarske diplomatije, naglašavajući da će ulazak u EU pomoći u ublažavanju napetosti između susjeda u regiji koji su na ulaznim vratima bloka.

Njemačka, vodeća sila EU, pokazala je, međutim, nespremnost na takav vremenski okvir, ukazujući na manjkavosti u vladavini zakona u novijim državama članicama – od Rumunije i Bugarske do Poljske i Mađarske.

– Upravo sam došao iz Srbije, a situacija na Kosovu je veoma složena. Govorićemo otvoreno o tome danas – izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabriel.

Odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što podržava većina, iako ne sve članice EU, samo je primjer regionalnih sporova koji, kako se navodi, prijete evropskim integracijama zapadnog Balkana.

Šefovi diplomatija EU tvrde da bi korupcija i moćne kriminalne bande koje krijumčare oružje, drogu i migrante preko evropskih granica trebali biti na vrhu dugačke liste problema koje mora riješiti šest zemalja zapadnog Balkana koje se nadaju članstvu u EU, prije nego što im se ikada omogući pristup bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među ostalim članicama EU koje se zalažu za intenziviranje napora na otvaranju bloka prema regiji zapadnog Balkana, u kojoj je primjetan rastući uticaj Rusije i Kine.

– Ko će biti prvi u Beogradu – Kina ili EU? To je nešto na čemu ćemo morati da djelujemo, jer to je naš prvi susjed – izjavila je novinarima austrijski minisatr spoljnih poslova Karin Kneisl.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da će biti domaćin šefovima država balkanskih zemalja na njihovim razgovorima 1. marta sa šefom Evropske komisije Žan Klod Junkerom o izgradnji novih autoputeva i željezničkih pruga kako bi se poboljšale veze s EU.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je, međutim, kako vjeruje da i 2025. godina “nije realna” kao ciljni datum, rekavši da državama zapadnog Balkana treba više vremena da riješe svoje sporove i ispune uslove za prijem u EU.

Šef francuske diplomatije Žan Iv Le Drian takođe je izrazio oprez.

– Jasno je da postoje uslovi i ti uslovi zahtijvaju mnogo toga – kazao je on, prenosi Reuters.

Nezavisne

cera - Evropska unija podijeljena u vezi sa širenjem na zapadni Balkan