Početna BiH Evropska unija donirala vojsci BiH 150 detektora metala

Evropska unija donirala vojsci BiH 150 detektora metala

Na kraju jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, 27 ambasadora Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije i visokorangirani vojni zvaničnici Vojnog odbora EU-a predali su Sifetu Podžiću, ministru odbrane Bosne i Hercegovine, 150 detektora metala za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Kako je navela Delegacija Evropske unije u BiH, detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio mjera pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog instrumenta, a predviđaju se i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila.

Novi mehanizam EU

Evropski mirovni instrument je novi mehanizam EU-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU i njenih najbližih partnera. Pored mjere pomoći za povećanje i modernizaciju sposobnosti Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, EU je također nedavno odobrila narednu mjeru pomoći u vrijednosti od 6 miliona eura za povećanje kapaciteta balkanskih vojno-medicinskih snaga.

– EU smatra zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera. Posjeta visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini ponovo je potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU-a evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne ujedinjene i suverene države. Evropska unija je izrazila svoju zabrinutost o političkoj situaciji u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU – navodi se u saopćenju.

Podrška misiji EUFOR/Althea

– Ambasadori su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa EU-om u oblasti vanjskih poslova, bezbjednosti i odbrane, koje su ključne oblasti za međusobnu stabilnost i prosperitet, a još su i važnije sada, nego ikada prije, kada smo suočeni sa neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu. EU čestita vlastima BiH na njihovoj opredijeljenosti za usklađivanje sa mjerama EU i poziva ih na potpuno provođenje tih mjera.

Posjeta visokorangiranih zvaničnika uključuje sastanak sa trupama i komandantom misije EUFOR Althea.

– EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR Althea, koja ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja bezbjednog i sigurnog okruženja za sve njene građane, navodi se na kraju saopćenja, zaključili su iz Delegacije EU-a u BiH.