Početna Svijet Evropska država ukinula sve mjere protiv korone

Evropska država ukinula sve mjere protiv korone

Švedska je napravila još jedan korak prema normalizaciji svakodnevice svojih građana danas. Ona je ukinula od 1. novembra obavezu testiranja na koronavirus za sve vakcinisane osobe, za osobe koje su nedavno prebolele kovid-19 i decu do šest godina.

Na redovnoj nedeljnoj konferenciji za novinare švedskog Zavoda za javno zdravstvo objašnjeno je kako spomenute kategorije građana u slučaju pojave simptoma jednostavno treba da ostanu kod kuće dok ne ozdrave.

 Na radna mesta, fakultete ili škole mogu da se vrate bez testiranja, nakon što jedan dan izostane povišena telesna temperatura, čak i ako nisu prestali svi simptomi bolesti.

“Za one koji nisu vakcinisani protiv kovida-19 i dalje postoji obaveza testiranja u slučaju pojave simptoma. Isto važi i za kontakte takvih osoba, za zaposlene u domovima za stare, zaposlene u zdravstvenom sistemu i sve putnike koji u Švedsku ulaze iz zemalja kontinentalne Evrope”, objasnila je Karin Tegmark Visel, zamenica glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnela.

Pre dve nedelje Švedska ukinula sve mere, a situacija sve bolja
Ova odluka je posledica je sve bolje epidemiološke situacije u Švedskoj koja je, uprkos ukidanju svih dosadašnjih mera pre dve nedelje, održala nisku stopu zaraze i smrtnosti od kovida-19. U poslednje dve nedelje Švedska ima 81 zaraženog koronavirusom na 100.000 stanovnika, što je smešta među deset evropskih zemalja s najmanjom stopom infekcije.

“I dalje beležimo širenje koronavirusa, ali na stabilnom i relativno niskom nivou u odnosu na prethodna razdoblja. Nedeljno se obavlja oko 140.000 PCR testova, a stopa pozitivnih nalaza je tri odsto”, naglasila je Tegmark Visel.

Ionako niska stopa smrtnosti nastavila je da pada i nakon ukidanja epidemioloških mera 29. septembra. Prema podacima ECDC-a, u poslednje dve nedelje Švedska ima petu najmanju stopu smrtnosti od kovida-19 u Evropi, nakon Islanda, Lihtenštajna, Luksemburga i Holandije. Švedski mediji posebno vole da istaknu kako njihova zemlja već mesecima ima bolju epidemiološku situaciju od svojih nordijskih suseda Danske, Norveške i Finske, iako je ukupna stopa smrtnosti od kovida od marta 2020. u Švedskoj višestruko veća.

U švedskim bolnicama trenutno se od kovida-19 leči 209 pacijenata, od čega 22 na odeljenjima intenzivne nege. Prema podacima američkog univerziteta Džon Hopkins, od početka pandemije u Švedskoj su preminule 14.922 osobe, uz stopu smrtnosti od 145.08 na 100.000 stanovnika, prema čemu je Švedska na 46. mestu u svetu i 28. mestu u Evropi.

Vakcinisano gotovo 80 odsto starijih od 16 godina

Tegmark Visel još jednom je naglasila kako povoljna situacija i niska smrtnost najpre proizlaze iz visoke stope imunizacije. Švedska je do četvrtka potpuno vakcinisala gotovo 80 odsto populacije starije od 16 godina, a najmanje jednu dozuvakcine protiv kovida-19 primilo je 84.4 odsto građana. Uskoro započinje vakcinacija dece od 12 do 16 godina, a starijim građanima i osetljivim grupama biće ponuđena i treća doza.

“Stopa vakcinacije kod starijih od 40 godina prešla je 80 odsto, ali kod mlađih situacija nije tako dobra i zbog toga moramo da nastavimo s kampanjom vakcinisanja. Još jednom naglašavam da nas vakcinisanje štiti podjednako kao i osobe oko nas”, rekla je Tegmark Visel na konferenciji za novinare.

Švedska trenutno svoje građane vakciniše najpre Fajzerovim dozama. Primena vakcine Astra-Zeneke prestala je još pre leta zbog sumnje u ozbiljne nuspojave poput stvaranja krvnih ugrušaka, a pje nedelju dana zaustavljena je i primena Modernine vakcine za mlađe od 30 godina. Zavod za javno zdravstvo odlučio je dodatno da istraži sumnje da li ova vakcina u nekim retkim slučajevima kod mlađih izaziva upalu srčanog mišića ili srčane ovojnice.

Treba naglasiti i da vakcinisanje nije obavezno čak ni za bolničko osoblje, ali se snažno promoviše i preporučuje svima starijima od 12 godina. Isto tako, kovid potvrde se ne koriste unutar Švedske, odnosno potrebne su samo za putovanje u inostranstvo.

“Naša najvažnija poruka je da kod nevakcinisanih osoba postoji bitno veći rizik od hospitalizacije”, zaključila je Tegmark Visel.

(MONDO/Index.hr     Foto:AA)