Početna Svijet Evropljani će i dalje pomjerati kazaljke na satu

Evropljani će i dalje pomjerati kazaljke na satu

Iako je Evropska komisija (EK) još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomjeranje kazaljki na satu, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

“U nedjelju, 31. oktobra pomaknućemo vrijeme”, izjavio je nedavno glasnogovornik Stefan De Kirsmeker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa sa prijedlogom da se ukine “pomjeranje sata” svake zadnje nedjelje u martu i zadnje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje vremena trebalo je prestati 2019., nakon što je bivši predsjednik EK-a Žan Klod Junker 2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, podsjeća Hina.

Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podršku.

“Stvar je sada u rukama država članica”, rekao je glasnogovornik De Kirsmeker.

Evropski ministri prometa odlučili su u decembru 2018. odgoditi odluku o ukidanju sezonskog pomjeranja kazaljki do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme zavisi o njenom geografskom položaju i zato je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK-a koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele na primjer trajno ljetno računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu 3 sata i 44 minute.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi tako Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone.

Zato se čini da je sezonsko pomjeranje kazaljki na satu, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

(Mondo)

ASHA prodaja vozila