Početna BiH Evo zašto su kupus i krompir poskupili i do nekoliko puta

Evo zašto su kupus i krompir poskupili i do nekoliko puta

U Srpskoj je u posljednih godinu dana poskupila gotovo sva hrana. Cijene pojedinih vrsta povrća, prije svega kupusa i krompira povećana je čak nekoliko puta.

U odnosu na prošlu godinu pojedine cijene povrća su dosta veće, za kilogram krompira izdvojićete 1, 5 do 2 marke dok je vrećica kupusa od 12 do 16.

– Na poskupljnjenje je uticalo nekoliko faktora. Povrtlari su bili pogođeni virusom korona. Ostali su dužni poljoprivrednim apotekama, i proljetos nisu imali čime zasaditi. Godina je bila sušna, i to je bilo problem, a navodnjavanja sa gorivom od 2,5 marke nije isplativo – poručuje Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Na tržištu je najtraženiji “varaždinac”, ali ga u prodaji ima najmanje.

– Tu vrstu kupusa napadaju brojni insekti, i ono što ostane bez obzira na cijenu ne može pokriti ulaganja, i zato su količine jako male – dodao je Mastalo.

Gotovo identična situacija je i sa krompirom.

– Nemamo dovoljno krompira, i cijene će rasti i dalje. I ne samo krompira, već svih vrsta povrća. Tek sada se očekuje glavni udarac stanovništva za potražnjom i pravljenjem zimnice, a zalihe neće izdržati do Nove godine – zaključio je Mastalo.

RTRS