Početna Vijesti Evo u kojoj državi političari na posao putuju u prepunim autobusima, nemaju...

Evo u kojoj državi političari na posao putuju u prepunim autobusima, nemaju nikakve privilegije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to da u ovoj zemlji nemaju imunitet, što znači da im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi.

U Švedskoj je moguće u svakom trenutku pratiti troškove političara. Zbog toga su oni veoma pažljivi kako se ponašaju u javnosti, to jest kako troše javni novac.

Za nas na Balkanu informacija da postoji država u kojoj političari nemaju nikakve privilegije je u rangu naučne fantastike. No, postoji i to je Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilska novinarka Klaudija Valin (Claudia) više od 15 godina živi u Švedskoj. Ona je opisala kako zapravo izgleda život političara u ovoj zemlji.

– Ne voze se službenim automobilima, nemaju lične šofere. Švedski ministri na posao putuju u prepunim autobusima zajedno sa građanima koje zastupaju – piše Valin.

Samo premijer ima neke povlastice. Naime, ima pravo na trajno korištenje automobila.

Političari koji se usuđuju da troše javni novac na taksi, umesto da se voze autobusom, završavaju na naslovnicama novina. Čak i predsjednik parlamenta dobija karticu za korištenje javnog prevoza.

– Njihove kancelarije su manje od osam kvadratnih metara – dodaje novinarka.

Zanimljivo je i to da političari u ovoj zemlji nemaju imunitet, što znači da im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi.

Švedski parlamentarci žive u malim stanovima u glavnom gradu, gdje peru i peglaju odjeću u perionicama veša. To može djelovati kao skroman život za tako istaknute ljude, ali zapravo je mnogo bolje nego što je nekad bilo.

Niko u javnom životu ne zarađuje veliku plaću. Za članove parlamenta oko dva puta je veća od plaće učitelja osnovne škole.

U pravosudnom sistemu logika je ista, sudije nemaju pravo na službena vozila, sekretarice ili povlastice.

Oni koji su na vlasti mogu biti pozvani na odgovornost, a sve informacije moraju biti dostupne javnosti. Godine 1766. javni pristup službenim vladinim dokumentima postao je ustavno pravo za sve građane, sadržano u posebnom poglavlju Zakona o slobodi medija u Švedskoj.

– U nešto više od 100 godina, Švedska se iz siromašnog poljoprivrednog društva pretvorila u jednu od najbogatijih, socijalno najpravednijih i najmanje korumpiranih zemalja u svijetu, gdje niko nije iznad drugih – zaključuje Valin.

ASHA prodaja vozila