Početna BiH Evo kome i kada će biti zabranjeno kretanje u Srpskoj

Evo kome i kada će biti zabranjeno kretanje u Srpskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak u kojem je objedinio do sada donesene zaključke o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

Objedinjenim zaključkom naređena je zabrana kretanja na teritoriji Srpske licima sa navršenih 65 i više godina života 24 časa, kao i svim licima bez obzira na godine života od 20.00 do 5.00 časova i svim licima izvan njihovog mjesta prebivališta/boravišta od subote u 12.00 časova do nedjelje u 18.00 časova, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Zabrana po ovom zaključku ne odnosi se na zdravstvene radnike koji su na zadatku, lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske koji su na zadatku, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koji vrše javna ovlašćenja, koji su na zadatku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe se zabrana ne odnosi na lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada, lica kojima MUP Srpske izda dozvolu za kretanje i na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza /potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog/.

Izuzetno se dozvoljava kretanje licima sa navršenih 65 i više godina života utorkom i petkom od 7.00 do 10.00 časova radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama, uz poštovanje zaduženja i preporuka.

Zaduženja i preporuke definišu da su vlasnici trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvo u bankama dužni da se strogo pridržavaju utvrđenih mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje i boravak u prostoriji do tri lica.

Preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvu u bankama da u navedenom periodu pružaju usluge isključivo tim licima, a licima mlađim od 65 godina da u periodu kada je dozvoljeno kretanje licima od 65 i više godina ne obavljaju kupovinu i poslove u bankama.

Kretanje se dozvoljava licima starim do 75 godina u seoskim područjima radi obavljanja poljoprivrednih poslova, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja, kao i pčelarima, bez obzira na godine života, koji posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka izdato od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utorkom i u dane vikenda, od mjesta stanovanja do pčelinjaka, osim u periodu od 20.00 do 5.00 časova.

Svako nepoštovanje mjera propisanih ovim zaključkom kazniće se u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srpske, a za realizaciju zaključka zadužen je MUP Srpske.

Ovaj zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske stupa na snagu danom donošenja i primjenjivaće se do 13. aprila.

(Srna)

ASHA prodaja vozila