Početna Vijesti Evo koliki je entuzijazam za članstvo u EU zemalja koje to nisu:...

Evo koliki je entuzijazam za članstvo u EU zemalja koje to nisu: Ispitivanje provedeno i u BiH

U istraživanjima koje su u protekle dvije godine provele svjetske organizacije prikupljeni su podaci o tome koliko građanstvo zemalja, koje nisu članice Evropske unije, zapravo žele biti dio evropskog saveza.

Istraživanja su provele Služba za istraživanje Evropskog parlamenta (EPRS), Međunarodni republički institut (IRI), Credit Suisse, Demostat i CRRC.

Ispitivanje javnog mnijenja populacije zemalja koje nisu članice EU odvijalo se u prethodne dvije godine, a obuhvatilo je Ukrajinu, Moldaviju, Veliku Britaniju (koja je istupila iz EU 31. januara 2020.), Norvešku, Švicarsku, Island, Gruziju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Najnovije multinacionalno istraživanje Zapadnog Balkana od strane Centra za uvid u istraživanje istraživanja (CISR) Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) otkriva podijeljena mišljenja o ostvarivanju čvršćih veza sa EU – na kraju članstvom u EU.

Istraživanje o tome koliko je građanstvo orijentisano prema EU provedeno prethodne dvije godine
Istraživanje o tome koliko je građanstvo orijentisano prema EU provedeno prethodne dvije godine
“Uprkos najboljim naporima Kine i Rusije da ostvare utjecaj na Zapadnom Balkanu, ova anketa pokazuje da mnogi u regionu svoje interese vide u vezama sa Zapadom”, rekao je regionalni direktor IRI-ja za Evropu Paul McCarthy, navodi se u izvještaju istraživanja IRA-e.

“Stalna podrška SAD-a i EU u jačanju demokratije u cijelom regionu ključna je za konsolidaciju ovog pozitivnog trenda i omogućavanje ovim zemljama da se odupru zadiranju autoritarnih sila”, dodaje on.

Entuzijazam za članstvo u EU također ostaje visok: na pitanje kako bi glasali da se referendum održi sutra, većina u svim zemljama rekla je da bi glasala za integraciju u EU. Snažna većina u BiH (76 posto) također bi glasala za pridruživanje EU.