Početna Svijet Evo koji su poslovi najisplativiji u Njemačkoj i koliki je minimalac (FOTO)

Evo koji su poslovi najisplativiji u Njemačkoj i koliki je minimalac (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkanci u Njemačkoj zarađuju od 1.400 evra do 4.000 evra mjesečno. Za osam sati rada, tokom pet radnih dana nedjeljno, njihove minimalne plate zakonski ne mogu da budu manje od 1.400 evra, a pojedina zanimanja koja obavljaju mnogi građani u Njemačkoj, plaćena su do 4.000 evra.

U najjačoj evropskoj ekonomiji trenutno živi i radi oko 450.000 Srba. Od 1. marta ovaj broj mogao bi da bude i veći s obzirom na to da tada na snagu stupaju novi propisi koji će olakšati odlazak kvalifikovane radne snage.

Danas Srbi u Njemačkoj najčešće rade “teške” poslove za koje nije potrebna diploma. Najčešće su to poslovi molera, zidara, keramičara, tesara, kranista. Mnogi su zaposleni u uslužnim djelatnostima, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, ali i zdravstvu i u industriji. Njihove plate kreću se od minimalca do oko 2.500 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, visoko obrazovani zarađuju između 4.000 i 5.000 evra. U ovoj grupi je najviše lekara i ekonomista, koji su morali da nostrifikuju diplome, ali i vozača kojima nije potrebna diploma već dozvole i sertifikati.

Agencije koje zapošljavaju u Njemačkoj najčešće u oglasima traže građevinske radnike, vozače, električare, varioce, medicinsko osoblje, keramičare. Traženi su i zidari, armirači, ali i mesari, pomoćni radnici, kao i već dobro poznato sve medicinske i usluge negovanja starih osoba, ali sve je više oglasa u kojima se traže i stručnjaci informacionih tehnologija.

Osim pristojne zarade, u uglasima često navode i pogodnosti koje poslodavci nude, a koje se razlikuju od vrste posla. Tako mnogi obezbjeđuju smještaj, čak i zbrinjavaju porodicu radnika, drugi plaćaju kurs jezika, neki, najčešće u građevinskoj industriji, obezbjeđuju hranu.

Poslodavci za svaki posao zahtijevaju da radnik ima dozvolu za rad i boravak u Njemačkoj. Potreban nivo znanja jezika zavisi od radnog mjesta i opisa posla, mada se u većini oglasa traži barem poznavanje jezika, dok je mnogo i poslodavaca koji nude kurseve jezika kada se već počne sa radom.

Naravno, što imaju veću kvalifikaciju i bolje znanje jezika, to je lakše doći do boljeg posla.

Često naši radnici u Njemačkoj ističu da nije samo plata to što im godi u radu u toj privredi. Poštovanje osmočasovnog radnog vremena nije izuzetak, čak naprotiv, svaki sat prekovremenog rada je veoma dobro plaćen. Na mnogo poslova radnici se mogu odlučiti i da li će te sate da “ostave” za odmor. Kući kako ističu idu bez stresa, a znaju da će imati novca i za ljetovanje i zimovanje, bez planiranja godinu dana unaprijed.

Stanarina najveći trošak

Najveći dio zarade odlazi na iznajmljivanje stana, jer to mjesečno košta od 500 do 1.300 evra, odnosno i više od 1.500 evra ukoliko odluče da zakupe kuću. Mnogi Srbi upravo zbog ovakvih cijena u početku stanove iznajmljuju zajedno sa kolegama, ili odsjedaju u mjestima koja im poslodavci obezbjede, a kasnije kada se prilagode traže neke pogodnije uslove.

Čak i ako na posao moraju da putuju kilometrima, najčešće Srbi zakupljuju stanove na periferiji, jer su cijene zakupa u centralnom dijelu grada i duplo veće. U blizini Nirnberga, recimo, prazan stan od 75 kvadrata, bez režija, košta 500 evra, dok trosoban namješten stan u industrijskoj oblasti Hesen kod Frankfurta staje 1.300 evra.

Od marta promjene u vezi sa zapošljavanjem

Stanovnici Srbije će od 1. marta moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim. Novi zakon će donijeti olakšice u pogledu zapošljavanja građana Zapadnog Balkana, ali s druge strane, i ograničenja za pojedine generacije koji žele da žive i rade u najjačoj evropskoj ekonomiji.

(Blic)

ASHA prodaja vozila