Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste odlučili da ovo ljeto provedete u Grčkoj i imate “aktivniji” odmor, Atinska rivijera je idealan izbor.

Upravo na toj rivijeri nalazi se mjesto po imenu Glifada, koje predstavlja mondensko predgrađe grčke prestonice – Atine i odličan je izbor za sve one koji žele da istražuju i dožive čari Grčke.

 

Atraktivna lokacija

Glifada je osnovana kao srce južnog predgrađa Atine, zbog svoje glavne lokacije na obali, bogatog komercijalnog centra i modernog poslovnog okruga. Opisana je kao glavna tačka Atinske rivijere i sadrži neke od najraskošnijih evropskih rezidencija na obali mora.

Upravo u Glifadi je najskuplja cijena kvadrata i na tom području nalazi se i najveći broj vila. Takođe, tokom ljeta noćni i društveni život Atine se seli se u Glifadu.

Osim toga, tokom ljetnih mjeseci u ovoj kraju se vrlo često mogu sresti poznate ličnosti iz svjetskog džet seta – poznati sportisti, glumci, pjevači, a mnogi od njih imaju i kuće i vile u ovom gradu.

 

Aktivan odmor

Boravak u Glifadi turistima omogućava da svaki dan provode na drugoj plaži, kafu piju u drugom kafiću ili beach baru, ručaju u drugom restoranu i sve to na samo 30-40 minuta od jedne od evropskih metropola.

 

Smještaj u Glifadi

Što se tiče smještaja, u Glifadi ćete najlakše pronaći tzv. gradske hotela u blizini plaže, koji su uglavnom na bazi polupansiona i odličan su izbor za boravak u gradu, koji tokom ljeta živi punim plućima.

Ekipa našeg portala prošle sedmice boravila je u Grčkoj, a između obilazaka znamenitosti, posjetili su i neke od hotela u ovom dijelu Atinske rivijere. Ovo su preporuke.

Prva preporuka je svakako, mali gradski hotel Blue Sea. Ovaj hotel modernog dizajna, udaljen je svega 300 metara od pješčano-šljunkovite plaže poznatije pod nazivom Alimos Beach.

I sam hotel se nalazi se u opštini Alimos, dijelu grada koji je udaljen od centra Glifade oko 8 km. Alimos se može pohvaliti i  jednim od najpoznatijih barova na plaži na cijeloj Atinskoj rivijeri, a u pitanju je čuveni Bolivar.

Zbog široke ponude noćnog života koju pruža Atina, Blue Sea idealan je izbor za parove.

Druga preporuka je London hotel, lociran u mondenskom predgrađu Atine, na samo 14 km udaljenosti od čuvenog Trga Sintagma.

Gradska plaža blizu hotela jedna je od najposjećenijih na Glifadi. Poznata Balux plaža je na 2 km od hotela i do nje se takođe može lako stići već pomenutim tramvajem.

Još jedna preporuka je hotel po imenu Athens coast, koji se nalazi u blizini već pomenutog hotela London i na istoj je udaljenosti od centra Atine odnosno Trga Sintagma.

Stanica tramvaja, koji spaja Glifadu i centar Atine udaljena je svega 200 m od hotela, a plaža na kojoj se nalazi i jedan od najpoznatijih barova Balux je 750 m od hotela.

U neposrednoj blizini su restorani, pekare, kafići, ali i prodavnice svjetski poznatih brendova.

Posljednja, ali i ne manje važna preporuka je hotel Alexander Beach, koji je lociran je u naselju Anavisos, na 25 km od centra Glifade. Sa Glifadom je povezan lokalnom autobuskom linjom, a autobuska stanica se nalazi ispred hotela. Najbliže mjesto je Saronida, udaljena svega 4 km od hotela i do ovog gradića se takođe može stići lokalnim autobusom.

Do privatne, peščano-šljunkovite plaže, dolazi se podzemnim prolazom, a ležaljke i suncobrani su besplatni za goste hotela.

Ovaj hotel idealan je izbor za sve one koji žele pravi odmor, u pravom smislu te riječi. Daleko od gradske gužve, sa pogledom na more i koktelom u ruci.

Poklon od agencije Kontiki, za sve goste ovog hotela jeste besplatan transfer u Atinu, jednom za vrijeme boravka.

 

Posjeta Akropolju

Takođe, boravkom u Glifadi, “na dohvat ruke” vam i Akropolj – najvažnija stanica svakog turiste koji je u posjeti Atini i najpoznatija atrakcija Grčke.

Ovo antičko svetilište posvećeno je grčkoj boginji Atini zaštitnici grada Atine. Ono dominira centarom modernog grada Atine, sa stjenovitog uzvišenja.

Najslavljeniji mitovi stare Atine, religiozni festivali, najraniji kultovi, kao i drugi važni događaji u istoriji grada, su svi povezani sa Akropoljom.

Spomenici i građevine Akropolja su u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem. U ovim jedinstvena djelima antičke arhitekture, kombinuju se različiti stilovi klasične grčke arhitekture i umjetnosti, koji su vjekovima uticali na mnoge druge kulture i umjetnosti. Akropolj iz 5. vijeka p. n. e, je slikovit primjer raskoša, moći o bogatstva Atine u zlatnom dobu Perikla.

U samom svetilištu, sreću se majstorska djela klasične grčke arhitekture, sagrađena uglavnom u 5. vijeku p. n. e, u doba Perikla, a pogled na grad je neopisiv.

Partenon, kao pečat stare grčke civilizacije, je najupečatljiviji od svih. Posvećen Atini Partenoni, sagrađen je u zamjenu za dva ranija hrama posvećena istoj boginji.

 

Direktan let za Atinu

Podsjećamo, od 1. jula svi Banjalučani, ali i stanovnici ostalih gradova u BiH moći će putovati do Grčke direktnim letom iz Banjaluke.

Riječ je avionskoj liniji Banjaluka – Atina, a oni koji odluče da ljeto provedu u Grčkoj, zahvaljući Kontiki agenciji, moći će da biraju između dva grada, Lutrakija i Glifade.