Početna BiH Evo kako će na izborima glasati zaraženi koronom

Evo kako će na izborima glasati zaraženi koronom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centralna izborna komisija (CIK) je na 57. hitnoj sjednici održanoj danas usvojila dopune i izmjene Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini.

Ovim pravilnikom je propisana i procedura ostvarivanja prava na glasanje onih koji su pozitivni na korona virus ili glasača kojima je određena izolacija ili su hospitalizovani.

Kako je saopšteno iz CIK, navedenoj kategoriji glasača na njihov zahtjev biće omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ostvario biračko pravo, osoba pozitivna na korona virus ili osoba kojoj je određena izolacija ili je hospitalizovan dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem i-mejla, faksa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem druge osobe, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na korona virus ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Glasač koji ima korona virus nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini će javnosti biti dostupan na veb stranici CIK i biće objavljen u službenim glasnicima, saopšteno je iz CIK.

(Klix)

ASHA prodaja vozila