Početna BiH Evo kad bi Republika Srpska mogla proglasiti kraj epidemije

Evo kad bi Republika Srpska mogla proglasiti kraj epidemije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni dan je zabilježila samo 24 nova slučaja zaraze te da su drugi epidemiološki parametri dobri, vlada Slovenije odlučila su da neće produžavati stanje epidemije koje je bilo proglašeno do 15. juna.

Objavljivanje kraja epidemije u Sloveniji, poslije napornih mjeseci zatvorene ekonomije i zatvorenog društva, svakako bude optimizan pogotovo pred početak turističke sezone i mogućnost putovanja.

Slovenija nije ukinula sve restriktivne mjere, dapače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prelaznoj fazi, negdje do početka jula, u Sloveniji nošenje maske i dalje biti obavezno u zatvorenim prostorima.

Na snazi ostaju ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima, a uslovi za odlazak na koncerte i druge događaje i dalje će biti negativan test na koronavirus, prokuženost prebolijevanjem covidom-19 ili potpuna vakcinacija.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekli su nam koji su važeći propisi kada je u pitanju proglašenje kraja epidemije.

“Prema važećim propisima Republike Srpske, epidemija se odjavljuje po isteku dvostrukog najdužeg inkubacionog perioda bez ijednog novog slučaja obolijevanja za određenu zaraznu bolest” ističu u IZJZ RS.

S obzirom da je inkubacioni period na virus korona 14 dana, to podrazumijeva da u Republici Srpskoj ne smije 28 dana biti otkriven niti jedan slučaj.

Ipak, nešto drugačije biće u slučaju pandemije korona virusa

“S obzirom, da je u slučaju kovida u pitanju pandemija, uzimaće se u obzir i mnogi drugi faktori koji utiču na širenje bolesti na globalnom nivou” rečeno je za BUKU u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Buka