Početna Prijedorski region Evidentirana 23 prekršaja zloupotrebe opojnih droga

Evidentirana 23 prekršaja zloupotrebe opojnih droga

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović prezentovao je rezultate rada Uprave za mjesec maj tekuće godine.

Ističući da je na području operativne nadležnosti Policijske uprave Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti, načelnik Vujanović je rekao da su u maju mjesecu evidentirana 52 krivična djela, što je za 16 krivičnih djela ili 23% manje u odnosu na uporedni period. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 13 krivičnih djela ili 25% od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela. Rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 90,7%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 66%.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 5 krivičnih djela, za koja su prijavljena tri lica, a sva prijavljena djela su koruptivnog karaktera. Materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi 44.092,00 KM. Protiv jednog lica podnesen je izvještaj za počinjena krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Zloupotreba položaja odgovornog lica“ Osumnjičeni se tereti da je u periodu od oktobra 2020. godine do maja 2022. godine iskoristio položaj odgovornog lica i u objekat trafo stanice instalirao 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta i na taj način pričinio štetu akcionarskom društvu za elektroprenos u iznosu preko 19.000,00 KM.

Policijska uprava Prijedor u toku maja mjeseca realizovala je kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u okviru koje su policijski službenici svih policijskih stanica održali edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, a građanima je podijeljen informativni letak o opasnostima nestručne upotrebe vatrenog oružja. Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da pronalazak i nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj 122.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u maju mjesecu Policijska uprava Prijedor evidentirala je 4 krivična djela i 23 prekršaja, a oduzeta je određena količina opojnih droga i 353 sjemene kanabisa.
Iz oblasti javnog reda i mira evidentirana su 32 prekršaja ili 20% manje u odnosu na uporedni period i u tom segmentu održano je stabilno stanje bezbjednosti.
Na području Policijske uprave Prijedor evidentirane su 83 saobraćajne nezgode, a prilikom prevrtanja traktora u Novom Gradu smrtno je stradao vozač. Iz saobraćaja je isključeno 308 vozača, od kojih 276 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Na kraju konferencije načelnik Vujanović je istakao da će u periodu od juna do septembra Policijska uprava Prijedor u saradnji sa Auto-moto društvima realizovati kampanju „Lako je brzinu smanjiti“ sa ciljem poboljšanja stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na vozače motornih vozila da prilagode brzinu uslovima i stanju na kolovozu.

Imajući u vidu predstojeći period turističke sezone i godišnjih odmora, načelnik Vujanović je apelovao na građane da u slučajevima dužeg odsustva iz stambenih objekata preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili svoju imovinu od potencijalnih izvršioca krivičnih djela.