Početna Svijet Europarlamentarka iz Španije o vrbovanju selefija u BiH: Neophodna je brza reakcija...

Europarlamentarka iz Španije o vrbovanju selefija u BiH: Neophodna je brza reakcija EU-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve reakcije na skandalozne aktivnosti hrvatskih obavještajaca u BiH stigle su i iz Evropske unije

Beatriz Becerra, zastupnica u Evropskom parlamentu iz Španije te potpredsjednica Komiteta za ljudska prava, reagirala je na vijest o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na vrbovanju selefija u BiH s ciljem diskreditiranja naše zemlje kao terorističkog uporišta.

– Da, ovo je sigurno velika stvar. Neophodna je brza reakcija na nivou Evropske unije – napisala je Becerra na svom Twitter profilu, prozvavši pri tome visoki predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini te Evropsku komisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su bh. sigurnosne službe razotkrile aktivnosti hrvatskih obavještajaca i domaćih pomagača, u razgovoru za Faktor jučer je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj lica koji su pokušali da zakombiniraju jednu obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija ovdje – kazao je Mektić za Faktor.