Početna Svijet Europarlamentarci traže istragu protiv komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia

Europarlamentarci traže istragu protiv komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia

Europarlamentarac i predstavnik nizozemske Stranke Rada Thijs Reuten je na svom Twitter profilu objavio kako Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta želi istragu protiv povjerenika EU za proširenje Olivera Varhelyia.
Reuten navodi kako se istraga traži zbog izvještaja u kojem stoji kako Varhelyia namjerno potkopava značaj reformi demokratije i vladavine prava u zemljama pristupnicama EU.
U objavi stoji kako Odbor za vanjske poslove zahtjeva nezavisnu i nepristrasnu istragu kako bi se o tome predstavlja li ponašanje i politike komesara EU za proširenje Olivera Varhelyia kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i obveza komesara za proširenje.

Podsjećamo Varhelyi je ove sedmice bio u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo sa mnogim bh. političarima, no najviše pažnje privukao je susret sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Na ovom sastanku predsjedniku RS-a je obećano da će EU odblokirati sredstva namijenjena ovom entitetu vrijedna 600 miliona eura. Mnogi su protumačili ovu odluku kao popuštanje i pristajanje na igru ucjene.