Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely u obraćanju prisutnima je obrazložio zašto je odlučeno da se izvrši aktiviranje ovog elementa rezervnih snaga

U Glavnoj komandi Snaga Evropske unije (EUFOR) u bazi Butmir u Sarajevu, održana je ceremonija kojom je obilježeno uspješno dostizanje inicijalnog operativnog kapaciteta od strane 500 vojnika EUFOR-ovih rezervnih snaga koje čine čete iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonijom je označen uspješan završetak dvosedmičnih intenzivnih priprema i obuke, nakon kojih su ove snage operativno spremne da EUFOR-ovim partnerima iz oblasti sigurnosti pruže podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kao i brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Od danas, svih šest manevarskih četa EUFOR-a započet će sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi, istovremeno jačajući vezu EUFOR-a sa lokalnim vlastima i građanima. Njihovo prisustvo jasno pokazuje posvećenost Evropske unije (EU) Bosni i Hercegovini.

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely u obraćanju prisutnima je obrazložio zašto je odlučeno da se izvrši aktiviranje ovog elementa rezervnih snaga. Naglasio je i da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a.

Pozdravio je posvećenost međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, a posebno država koje učestvuju u misiji EUFOR-a.

Ponovio je uvjerenje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a sa institucijama i građanima BiH.

“U svojstvu komandanta sam aktivirao rezervne snage, ali ne zbog nekog pogoršanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, naši pokazatelji koji ukazuju na promjene ili prijetnje u sigurnom i stabilnom okruženju nisu se mijenjali tokom nekoliko proteklih sedmica. Moja odluka da aktiviram rezervne snage potakla je iz moje obaveze kao vojnika da budem spreman odgovoriti na bilo koju situaciju”, rekao je Wessely.

Kako je kazao, upravljanje rezervnim snagama temelj je svake vojne operacije.

“EUFOR obično ima 600 pripadnika raspoređenih u BiH. Raspoređivanjem rezervnih snaga srednjeg nivoa aktiviran je naš koncept rezervnih snaga, i da, ako to budem smatrao razboritim korakom, ja mogu pozvati i dodatne rezervne snage ako bude potrebno”, naglasio je Wessely.

Dodao je da će od danas svih šest manevarskih četa vojnika EUFOR-a započeti sa patroliranjem kako bi povećali vidljivost prisustva EUFOR-a u cijeloj državi.

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je u obraćanju u Butmiru da je “ruska agresija protiv Ukrajine“ nevjerovatno kršenje ne samo odredaba međunarodnog prava, nego i osnovnih pravila mirne koinzistencije među ljudima.

“Nemoguće je gledati slike koje dolaze iz Ukrajine, da ne budete jako šokirani. Ovo i ljude u BiH podsjeća na traumu koju su proživjeli ‘90-ih i ja zaista suosjećam sa vama i narodom Ukrajine u ovom trenutku”, istakao je Sattler.