Početna Vijesti EU želi finansiranje partija u BiH vratiti u legalni tok

EU želi finansiranje partija u BiH vratiti u legalni tok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Izbornog zakona, Bosna i Hercegovina moraće ići u pravcu izmjena i Zakona o finansiranju političkih stranaka, a na čemu će insistirati i Evropska unija, s obzirom na to da je više nego očigledno da se milioni maraka utroše mimo zvaničnih tokova.

“Svi znamo da je dnevnica posmatrača na izborima 50, 80 ili 100 KM, a u finansijskim izvještajima partija piše da to rade volonteri, i to je samo jedan od primjera da se u kampanji posebno dosta radi sa kešom koji se nigdje ne evidentira”, tvrdi za “Nezavisne” Vehid Šehić, politički analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, dodajući da se u finansijskim izvještajima stranaka navodi da je 80-90 odsto novca stiglo iz budžeta, te da u takve izvještaje treba sumnjati.

Na neophodnost izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH nedavno je upozorio i Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, ističući da je usvajanje novog Zakona o finansiranju stranaka jedan od prioriteta na kojem treba raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako pogledate 14 preporuka koje je Evropska komisija izrekla BiH, prva preporuka se tiče same provedbe izbornog procesa, a u tom kontekstu i finansiranja političkih partija, tako da je ovo nešto što će se neminovno morati mijenjati, i to na način da ako postoji jedan standard sa kojim bi se trebalo usaglasiti, onda je to standard Evropske unije”, rekao je nedavno Vigemark.

Trenutno u BiH poslovanje političkih stranaka u smislu finansija kontroliše CIK, tačnije njena Kancelarija za reviziju koja, kako kažu stručnjaci, nema ni kadrovske ni materijalne kapacitete da to uradi na pravi način.

“Treba uključiti i druge institucije u kontrolu poslovanja stranaka, ali trenutno nema spremnosti da se nešto mijenja jer im sadašnje stanje savršeno odgovara”, rekao je Šehić.

Inače, u BiH se još 2016. godine pričalo o neophodnosti izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali na kraju te izmjene i pored jasnih preporuka Ekspertskog tijela Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) svele su se samo na kozmetičke. Prema kasnijim izvještajima, od ukupno devet preporuka GRECO-a koji se odnose ne finansiranje političkih partija BiH je sprovela jednu, djelimično takođe jednu, a preostalih sedam nije sprovela.

U posljednjem izvještaju GRECO-a navedeno je da se bankarski sistem prilikom finansiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje mnogo transakcija obavlja u kešu, bez adekvatne kontrole.

Takođe, ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani s političkim strankama, što znači da fizička i pravna lica koja na različite načine pomažu finansiranje neke političke stranke obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje.

U GRECO-u su nakon što je objavljen izvještaj u februaru ove godine istakli  da je neprihvatljivo da se toliko dugo čeka na objavljivanje utroška novca poslije izbora 2018. godine.

“Nedostatak napretka u području transparentnosti političkog finansiranja je razočaravajući. Implementiranje preporuka GRECO-a bi doprinijelo boljoj transparentnosti”, kažu oni.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila