Početna Vijesti EU rješava slučaj Trgovske gore

EU rješava slučaj Trgovske gore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primljena je na znanje informacija o aktivnostima Hrvatske u vezi s odlagalištem nuklearnog otpada i potvrđeno je da će uslijediti daljnje adekvatne mjere.

Zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović (SDP BiH) uputio je novoizabranoj predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Von der Leyen) pismo u kojem je, između ostalog, pozvao da tokom svoje posjete Hrvatskoj kao temu otvori i namjeru te zemlje da otpad na Trgovskoj gori odloži na granici sa BiH.

Adekvatne mjere  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz izvještaja Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH o stanju u ovoj oblasti za prošlu godinu, a u koji je „Avaz“ imao uvid, jasno je da je Evropska komisija o ovom problemu već obaviještena.

– Evropska komisija primila je na znanje informacije BiH o aktivnostima Hrvatske u vezi s dešavanjima koja se odnose na odlagalište nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u blizini granice sa BiH i potvrdila da će uslijediti daljnje adekvatne mjere – navedeno je u izvještaju Agencije.

U međuvremenu, u Hrvatskoj, ali i u našoj zemlji, igraju se gluhih telefona i o ovom pitanju nije otvoren dijalog, niti ima konkretnih koraka na sprečavanju Hrvatske u namjerama da odlaže opasne materije na granici BiH.

Faksimil dijela izvještaja Agencije: Izvijestili nadležne  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Premda iz Hrvatske negiraju da su donijeli odluku o gradnji odlagališta na Trgovskoj gori, iz izvještaja Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH jasno je da su oni kao alarm već krajem prošle godine shvatili donesenu odluku Hrvatske o usvajanju nacionalnog programa o strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada za period do 2025. godine.

Nema zvanične obavijesti 

– Agencija je 15. novembra 2018. godine dopisom obavijestila Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara BiH o donošenju ove odluke – navedeno je u izvještaju Agencije, uz opasku da ih hrvatske institucije nisu zvanično obavijestile o usvajanju tog programa – navedeno je u izvještaju.

Nuklerna sigurnost u nadležnosti policije

Zanimljivo je da je u Hrvatskoj početkom ove godine, i to u jeku aktivnosti na planiranju gradnje odlagališta otpada prestao da postoji Zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske.

-A, njegove pojedine organizacione jedinice su pripojene MUP-u Republike Hrvatske, što znači da je oblast radiološke i nuklearne sigumosti u potpunosti prešla pod nadležnost MUP-a Hrvatske- navedeno jeu izvještaju bh. agencije za za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

ASHA prodaja vozila