Početna Svijet EU pravi šok za nove automobile: Nijemci već protestuju

EU pravi šok za nove automobile: Nijemci već protestuju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Evropska komisija ove sedmice predložiti još strožije kriterije za emisiju CO2 u automobilima tokom naredne decenije.

Njemačka automobilska industrija već se glasno protivi takvom prijedlogu.

Evropska komisija neslužbeno priprema dokument kojim predlaže još oštrije smanjenje emisije CO2 iz novih automobila u Evropi. Između 2021. i 2030. godine proizvođači bi trebali smanjiti prosječnu emisiju CO2 za čak 50 posto, a ne samo za 37,5 posto, izvijestio je nacrt dokumenta Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropska unija želi se još odlučnije boriti protiv smanjenja stakleničkih plinova. U odnosu na 1990. godinu, ove emisije trebale bi se smanjiti za najmanje 40% na nivou EU do 2030. godine, a prema ovom novom prijedlogu ovaj bi se cilj mogao povećati na 55%.

Njemačka automobilska industrija i VDA već su protestirali protiv takvog prijedloga i neće ga podržati, izvijestio je njemački list Suddeutsche Zeitung.

Automobilska industrija teško ispunjava svoje kratkoročne obaveze za smanjenje emisije CO2. Među direktnim razlozima je pad prodaje dizelskih motora koji imaju niže emisije CO2 od benzinskih motora, kao i sve veća potražnja za energetski intenzivnim SUV-ovima.

Prošle godine prosječna emisija novih automobila u EU (uključujući Norvešku, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo) iznosila je 122,4 grama CO2 po kilometru. To je bilo 1,8 grama više nego 2018. godine i daleko od cilja od 95 grama za 2020. godinu.

(Indikator)