fbpx

EU: Pratićemo kako se troši novac od akciza

Nakon što su se u javnosti pojavile sumnje da bi novac od akciza poslije nedavno usvojenih povećanja izdvajanja za autoputeve i puteve mogao biti trošen nenamjenski, iz Delegacije EU i nadležnih bh. institucija insistiraju na tome da će kontrola trošenja novca biti rigorozna.

Iz Delegacije EU su nam juče potvrdili da će evropske institucije pratiti kako se troši novac i kako se primjenjuju odredbe po kojima će biti uvedene dodatne mjere zaštite od zloupotreba.

Oni su istakli da je i komesar za proširenje Johanes Han rekao da će EU i međunarodne finansijske institucije pomno pratiti sprovođenje ovog zakona.

Takođe, u ekskluzivnom intervjuu za “Nezavisne” je Jan Braun, šef bh. kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj, rekao da je na insistiranje EU unesen amandman kojim će se onemogućiti nenamjensko trošenje novca.

Iako nam niko od nadležnih juče nije poslao odgovor na koji se to konkretno amandman odnosi, u obrazloženju Prijedloga o izmjenama Zakona o akcizama, koji je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, navedeni su neki novi mehanizmi koji ranije nisu postojali.

“Da bi se obezbijedili transparentnost i namjensko trošenje sredstava, sredstva koja Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupi po osnovu cestarine sa jedinstvenog računa prenosiće se na poseban račun u okviru Centralne banke BiH, odakle će se odvojeno od drugih akciza prenositi entitetima, a njihovo korištenje je isključivo namjenskog karaktera – izgradnja autoputeva i izgradnja i rekonstrukcija ostalih cesta”, navedeno je.

Osim toga, napominju da će biti uvedene i dodatne mjere na osnovu kojih će javnost moći pratiti namjensko trošenje novca.

“UIO će mjesečno na svojoj zvaničnoj internet stranici izvještavati o prihodima koje je prikupila u toku prethodnog perioda po vrstama prihoda i njihovoj namjeni, uključujući i posebnu linijsku stavku koja se odnosi na akcize namijenjene za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju cesta”, navedeno je u dokumentu.

U UIO takođe tvrde da je ovo rješenje transparentnije i bolje od ranijeg u smislu kontrole trošenja novca.

“U zakonu su korigovane cestarine iz člana 35, pri čemu se, pored izmjene iznosa cestarina koji se uplaćuje, mijenja i naglašava njena namjena”, navode u UIO.

Nezavisne

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila