Evropska komisija potpisala je i dostavila BiH Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura.

Implementacijom sporazuma će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u našoj državi koja se suočavanju sa rastućim cijenama, ali i osigurati podrška energetskoj tranziciji.

Kako bi BiH dobila prvu trašu dodijeljenih sredstava od oko 63 miliona eura potrebno je usvajanje sporazuma i potpis Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prije nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo 22. decembra 2022. godine.

Akcionim planom predviđene su mjere koje će domaće vlasti primijeniti kako bi iskoristile sredstva iz Paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju BiH.

“Agresorski rat Rusije na Ukrajinu doveo je do značajnog povećanja cijena za domaćinstva, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner BiH, a Paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju sa trenutnim izazovima. Najugroženije porodice će dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH. Ostatak će ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, što predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede”, naglasio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Od čega se sastoji paket podrške

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine.

Njime se za region izdvaja ukupno milijardu eura i to pola milijarde eura trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Od 70 miliona eura trenutne pomoći dodijeljenih BiH, 50 miliona eura je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena.

Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu.

Dodatnih 10 miliona eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 miliona eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

Srednjoročna i dugoročna podrška bit će dostupna kroz grantove u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) EU za Zapadni Balkan.

Grantovi će podržati energetsku tranziciju kroz podršku izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i nadogradnju sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade.

Također će podržati energetsku sigurnost kroz unapređenje infrastrukture za gas i električnu energiju, uključujući interkonektore.

Ovakav paket energetske podrške može biti polazna tačka za energetsku tranziciju u BiH, a domaće vlasti bi trebale iskoristiti naredni period za osmišljavanje projekata kako bi u potpunosti iskoristili raspoloživa sredstva.