Početna Vijesti EU daje BiH dodatnih 10 miliona evra za migrante

EU daje BiH dodatnih 10 miliona evra za migrante

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona evra dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećanog prisustva migranata i izbjeglica. Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona evra.

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

Kako je saopšteno je Kancelarije Evropske komisije, Evropska unija će takođe nastaviti da pruža podršku unaprjeđenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih krivičnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To će takođe pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla”, navedeno je.

Prema službenim procjenama, u BiH je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira Evropska unija.

Od 2007. godine, Evropska unija pruža pomoć BiH u iznosu od 58,6 miliona evra u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona evra.

Ukupna pomoć Evropske unije koja se od 2018. godine provodi u Bosni i Hercegovini za potrebe rješavanja povećanih migracija iznosi 24 miliona (20,2 miliona evra iz IPA-e i 3,8 miliona evra humanitarne pomoći). Sa ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva iznose 34 miliona evra. Riječ je o dodatnim sredstvima, pored 24,6 miliona evra koje je Evropska unija osigurala BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila