Početna Vijesti Eskobar: Prijetnje Dodika su opasne i ugrožavaju Dejton, biće sankcionisan

Eskobar: Prijetnje Dodika su opasne i ugrožavaju Dejton, biće sankcionisan

– Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dejton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH, zbog toga slijede restrikcije – rekao je Eskobar, prenosi VOA.

 

Gabriel Eskobar, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalni predstavnika za Zapadni Balkan, govorio je danas pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog  doma Kongresa SAD.

Jedna od glavnih tema njegovog izlaganja na temu “Američki angažman na Zapadnom Balkanu” bila je kriza u BiH.

– Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dejton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Energično sarađujemo s lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo se oduprli svim potezima koji prijete ka povratku u problematičnu prošlost BiH, umjesto osiguravanja njene svjetlije budućnosti – rekao je Eskobar, prenosi VOA.

Ovaj američki zvaničnik sa mnogo iskustva u regionu, koji je funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan preuzeo nedavno, upravo je govorio o važnoj ulozi SAD: “U BiH, američko liderstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta zemlje i dobitaka tokom proteklih 26 godina u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Prema Eskobarovim riječima, SAD sa EU i drugim predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama u BiH: “Radimo na vršenju pritisaka za sprovođenje reformi kako bismo osigurali mjesto BiH u evroatlantskoj zajednici”.

– Jasan put BiH od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima – rekao je Eskobar.

Rekao je da je cilj SAD da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te na kraju u EU “u realističnom vremenskom okviru”, na čemu SAD rade sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora “štetnom uticaju Rusije i Kine na pragu Evrope”.

(VOA)