Početna Svijet Eskobar danas u Kongresu: Na dnevnom redu situacija u BiH!

Eskobar danas u Kongresu: Na dnevnom redu situacija u BiH!

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar govoriće danas u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu.

Eskobar učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

Tijelo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu, najviše na relaciji između Beograda i Prištine te Bosni i Hercegovini, piše Glas Amerike.

Uoči pretresa Eskobar je u obraćanjuu učesnicima Jedanaestog beogradskog bezbjednosnog foruma organizovanog u Srbiji preko video linka poručio da “mnogi gledaju na Zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. vijeka“.

– Želja Sjedinjenih Država je da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije. To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku – rekao je Eskobar. Mi smo prijatelji većine ovih zemalja i stat ćemo iza njih.

Kao jedan od najvećih izazova Eskobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina, mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu riješeni.

(Tanjug)